Dintre mincinoși aleg Liiceanu…

buton share Facebook       buton share Facebook

Mediul online de la noi, presa scrisă, televiziunile, cam toți și-au dedicat ultimele zile demascării mincinosului de Gabriel Liiceanu. Mi se pare caracteristic pentru societatea noastră rezultatul la care s-a ajuns, concluzia pe care o lansează publicul. Respectiv, pentru a riposta față de minciuna lui Liiceanu, aceea cu demascarea lui Dragnea, că scriitorul a mințit în Parlamentul European, că și-a făcut de râs țara… să nu mai cumpărăm cărți de la Humanitas!

O prostie chestia asta, să nu mai cumperi cărți… caracteristic pentru un anume public, pentru (cred) 90% din populație. De la Humanitas să nu mai cumperi? De fapt de oriunde ai putea să cumperi ca să citești o carte, ai putea să o faci liniștit. Așa cred eu, cum nu sunt de acord nici cu ideea interzicerii A3, lăsă să fie, sunt un barometru al societății! Ne dăm în permanență seama de câtă ignoranță, câtă răutate, câtă minciună și prostie este în țara asta. Gâdea și ai lui sunt simbolul neamului!

CT Popescu
CTP sursa foto: tribuna.ro

L-am văzut pe CT Popescu cum a ieșit și el în aparițiile sale de la Digi24, înfierând cu mânie revoluționară minciuna lui Liiceanu, însă mânia lui fiind mult mai calmă și mai rafinată de data aceasta. Omul acesta, care are un job de freelancer specializat în a flegmui pe toată lumea, are o capacitate de transformare uimitoare, așa cred eu și este firesc să aibă, nu este angajatul nimănui dar are o gură de hrănit și ca atare se adaptează în permanență. Așa-l simt eu. Demult nu mă mai uit la el cu plăcere ci doar cu interes, dar aș vrea să reamintesc celor care au uitat sau să spun celor care n-au observat, că una dintre ultimele ieșiri furibunde ale lui CTP era să-l coste contractul cu Digi24, asta este părerea mea, căci am remarcat o perioadă de liniște, a fost o vreme când CTP nu a mai apărut cu intervențiile lui împotriva bolșevicilor travestiți.

Una din crizele lui CTP a fost imediat după alegeri. Parcă-l văd și acum cum, cu o figură de om care a descoperit Universul, spunea despre Dragnea cu cea mai mare admirație: da domnule, mare politician! N-am să-i uit fața când a spus asta și sincer, cred că era convins de ce spune! Apoi, când Iohannis a respins-o pe Sevil Shaidehh, ce circ a făcut CTP! Nu vă amintiți? Cum își permite acest președinte, ca în vremurile bolșevice, să respingă un drept constituțional!? Cum!? (CTP vorbea apăsat, furios, revoltat, murdar… de parcă singura componentă a organismului său era fierea!) Cum își permite acest președinte să nesocotească votul!?

Atunci, după episodul acesta au fost câteva zile, nu mai știu, o săptămână, zece zile, mai multe, n-am stat să le număr, unii mai trebuie să și muncească nu să păzească tv-ul, când CTP nu a mai apărut pe sticla de la Digi24. Cred că șefii de la Digi și-or fi dat seama că CTP le distruge ratingul. Sau poate mă înșel și omul o fi fost chiar bolnav, o fi avut gripă sau migrene, nu aș vrea să fiu (și eu) răutăcios…

Liviu Dragnea EVZ
Liviu Dragnea, foto preluata de pe Evenimentul Zilei

Despre Dragnea… ce aș putea să vă spun eu, acum, ceva nou!? Toți vorbiți despre el, se scrie și i se bagă microfonul în gură peste tot. Dar dintre cei care nu suferă de antenită și retevită, există cineva care să nu fie convins că este răul suprem!? Se mai îndoiește cineva că Liviu Dragnea vrea pur și simplu o restaurație grobiană? Că este un reprezentant al noului stalinism din România?

În codul penal există o expresie: prin interpuși! Exact asta se întâmplă, totul se face prin interpuși, prin oamenii lui, prin guvernul lui, prin tot ce plutește din zona aceea, ca un abur înecăcios și otrăvitor.

Gabriel Liiceanu
Gabriel Liiceanu, foto preluata de pe wikipedia

Gabriel Liiceanu poate că a mințit, tehnic vorbind, juridic sau jurnalistic, nu știu cum să spun mai bine. Probabil că Dragnea nu a spus niciodată că vrea ce vrea în legătură cu DNA-ul, cu Kovesi, etc., lucrurile ce i le imputa Liiceanu. O fi, n-am stat să urmăresc televiziunile și nici să citesc toate gunoaiele de texte, și eu cred că nu e cazul să stăm toată ziua să-i urmărim pe unii ce fac și ce vorbesc, mai trebuie să și muncim. Dar cert este că Dragnea face aceste lucruri, nu cu mânuțele lui ci cu interpușii săi. Se îndoiește cineva?

Eu cred că Liiceanu fiind scriitor, cunoscător de filosofie, ne-a prezentat lumea așa cum o vede el. Ori, Liiceanu, nu mi se pare că a avut curajul de a minți în Parlamentul European, ci mai degrabă ne-a spus niște lucruri pe care toți le vedem, le știm, dar nu știm să ne exprimăm. El, scriitor fiind, a spus cu cuvintele lui ceea ce noi nu am știut să rostim, nu vrem sau nu știm să observăm.

Ce a făcut Liiceanu este acel curaj de a-ți asuma niște riscuri crezând într-o idee. Cum bine a observat CTP în discursul lui antibolșevic de la Digi24 din urmă cu câteva zile. A avut onoarea (sau inconștiența) de a remarca situația în care este Liiceanu prin minciuna pe care a rostit-o despre Dragnea în parlament! Ori, cred eu, câți dintre noi avem curajul de a minți în halul ăsta?

Încerc să vă răspund eu la întrebarea de mai sus. Toți mințim. Toți spunem bazaconii și ne bârfim unii pe alții. Acesta este un lucru rău. Dar nu toți suntem filozofi și nu toți suntem scriitori. Acesta este un lucru bun. Nu toți avem curajul de a minți și astfel să luptăm pentru o idee. Aceasta este o realitate.

Și, în definitiv, Liiceanu nu a mințit absolut deloc. Din punctul lui de vedere, de scriitor, de filozof, de cetățean și îndrăznesc să cred de om, ne-a prezentat viziunea lui despe societate. Despre omenie, democrație, justiție. Așa vede el, așa simte, așa crede, asta este realitatea lui. Nu ne obligă nimeni să-l urmăm, să vedem la fel ca el, să fim ca el, să citim ce a scris el.

Mi-aș dori să pot minți și eu ca Liiceanu.

(Prima fotografie cu Gabriel Liiceanu este preluata de pe rfi.ro)

SEO Timisoara, administrare si promovare
Despre mateibit Articolele 189
Fost ziarist, acum sunt blogger. Locuiesc in Timișoara și mă ocup de site-uri. În afară de a scrie pe bloguri și de a face fotografii mă ocup de conținutul site-urilor. De SEO, de promovare, de web design de administrarea acestora. Se mai numește și creator de conținut