Deși nu se ocupă neapărat cu știri din domeniul politicii, ci mai degrabă cu cele din domeniul business-ului, publicația online Wall-Street.ro cochetează cu includerea unor elemente de senzațional în textele publicate. Rațiunea pentru care „se strecoară” câte o aluzie la scandalul cu deputatul Sebastian Ghiță este cât se poate de logică: atragerea de cititori. Adică să bagi în cuprinsul unor informații câte o mică aluzie care nu poate fi verificată sau contrazisă, dar care se leagă de scandalul momentului ar trebui să aducă vizitatori pe site-ul tău.
Nu sunt adeptul sau fanul deputatului Sebastian Ghiță, nici măcar nu cred în sfințenia lui, căci dacă stăm și ne uităm ce „știri” și „informații” intră pe „România TV”, o colecție de materiale care nu pot fi verificate, ajungem la concluzia (și spaima) că nu mai știm de unde să luăm informația cea adevărată. Cele mai multe știri sunt în general deformate, iar asupra motivației distorsionării informației am reflectat uneori cu toată seriozitatea: sunt făcute din prostie sau deliberat? Căci deformarea și dirijarea informației nu este decât o manipulare, mai mult sau mai puțin grotească dar întotdeauna precis partinică.
Manipularea informației presupune rafinament
Să luăm de exemplu știrea din articolul cu titlul „BNR a atribuit unei firme din grupul Teamnet un contract de 1.6 milioane de euro”. Este vorba de o firmă de software care a participat la o licitație, a câștigat-o și ca atare i-a fost atribuit un contract. N-are importanță cine este este firma respectivă, a cui este, dar strecurarea informației că ea a aparținut lui Ghiță (care este acum căutat de toți milițienii din România) este deja o manipulare, respectiv se trimite sugestia că ar fi ceva necurat cu această companie.
Mi s-ar fi părut corect să scrii „Firma x a câștigat contractul cutare” și nu să arunci o acuzație nedovedită în spatele BNR-ului din felul în care este redactată știrea. Căci imensa majoritate a cititorilor nu au studii de drept să înțeleagă esența din titlu. Mulți dintre cei care zăbovesc asupra acestei știri nu au răbdarea să citească până la capăt tot textul, ca să priceapă că atribuirea este doar ultima etapă dintr-un complicat proces al licitației.
Folosirea sintagmei „BNR i-a atribuit” duce în mod implicit la o sugestie de genul acțiunilor discreționare, acele încredințări de contracte făcute după bunul plac. Ori, vreau să cred, acestea au cam dispărut (și încep să dispară) și datorită modificărilor de legislație. Mai mult, vreau să cred că este și din ce în ce mai greu să „dai un contract” fără a scăpa nepedepsit.
Dacă pe lângă știrea de mai sus mai găsești în site și o trimitere (care să-ți sară în ochi!) la un alt articol de genul „Grupul Teamnet a câștigat și un contract cu Ministerul Apărării de 2.6 milioane de euro” atunci se poate spune că eșafodul a fost deja pregătit pentru acea companie. Nimeni și nimic nu o mai scapă! Presiunea este deja realizată. Chiar dacă spui în text că acea firmă a aparținut în trecut deputatului Sebastian Ghiță… Oricum, autorul articolului nu va putea fi dat niciodată în judecată.
Oamenilor obișnuiți le va rămâne în cap ideea: BNR i-a dat un contract unei firme legate de deputatul Ghiță! Sau că Ministerul Apărării e controlat de deputatul Sebastian Ghiță. O să spuneți că-i țin partea!? Da’ de unde. Vreau doar să sugerez că toate știrile vă manipulează, că în presa românească sunt mici șanse să mai găsiți o informație redactată onest și profesionist. Toată presa este partizană, iar dvs vă râmâne doar posibilitatea de a alege de partea cui sunteți. Dacă țineți cu liberalii citiți „xxx…” iar dacă sunteți pesediști să citiți „yyy…”! Cam așa stau lucrurile.
Pe vremea când scriam și eu la ziare am învățat o chestie: cu cât repeți de mai multe ori o minciună, cu atât vei găsi mai mulți fraieri s-o creadă! Sau dacă vrei să distrugi pe cineva scrii prostii și minciuni câte dorești, dai după aceea dezmințiri, căci acestea oricum nu mai contează, în capul omului rămâne doar minciuna. Așa se fac acele știri senzaționale!
Cum se face o știre la comandă
Dacă vreți să aflați cum se face o știre la comandă e suficient să citiți un articol din Evenimentul Zilei, respectiv „Milioane de euro blocate de ideile lui Robu”. Este un articol jalnic din care se poate remarca servilismul cotidianului online. EVZ demonstrează în articolul citat mai sus cum se pot manipula un anume grup de cititori, respectiv pe cei mai puțin educați. Mă gândesc că aceștia sunt de fapt și publicul țintă al EVZ-ului…
„Știrea” citată nu este decât un angajament de luptă împotriva liberalilor, iar în caz particular împotriva primarului Timișoarei. Și, dacă vreți, o spălare de buci!
Nu țin cu primarul, nici nu sunt împotriva lui. Observ doar cum o idee deosebită este aruncată în derizoriu de către Titu Bojin, fost lider PSD din Timișoara care nu demult a dat și câteva interviuri la DNA și care (și) acum aruncă venin și noroi în primar. Lipsa de profesionalism a autorului articolului respiră din fiecare literă, căci un articol care înjură din toate puterile nu este decât o prelungire a unui organ de partid (cum altfel!?), nicidecum un stindard al presei libere din România.
Și dacă mă întrebați pe mine, eu nu văd nimic anormal în a circula vaporașe pe Bega și acestea să fie folosite la un anume fel de transport în comun, ba dimpotrivă, ar fi o revenire la unul din scopurile inițiale pentru care a fost realizat canalul!
Știri și informații partinice
Titlul de mai sus exprimă de fapt ceea ce puteți citi în presa din România de azi. O presă cu ziariști manevrabili, cu ziariști care (cei mai mulți) scriu orice pentru o bucată de pâine.
Dacă vreți, condiția jurnalistului din ziua de azi nu este foarte diferită de cea a unui așa-zis ziarist făcut la „Ștefan Gheorghiu” înainte de 1989. Diferențele sunt doar de coloratură. Unii înjură dreapta, alții blestemă stânga. Fiecare pupă câte-un cur.
De ce? Știți foarte bine de ce…
Sursa Foto: Pressalert Timișoara și Știrile ProTV