Despre război și creșterea legumelor în biserică

BOR blogger Timisoara
Cred că BOR ar trebui să exprime o poziție clară de condamnare a războiului, de numire cu subiect și predicat a lui putin și kiril
buton share Facebook       buton share Facebook

Am citit un articol care se referă foarte explicit la poziția Bisericii Ortodoxe din România în ceea ce privește războiul din Ucraina. Adică este una călâie, un fel de apă sfințită, o frecție la un picior de lemn, apă caldă pentru puii sfintei vineri, mă rog, oricum dar nu foarte hotărâtă sau nici măcar hotărâtă. Este ca o rugăciune la modul generic împotriva războiului. Eu așa înțeleg mesajul din conținutul articolului. Că BOR are o atitudine care este foarte bine făcută și de noi, oamenii obișnuiți, atâta doar că noi nu suntem prelați, nu-l slujim neapărat pe Dumnezeu.

Iar noi, ăștia de jos, prostimea, nu avem putere. Nu putem face mai nimic în afară de a crede în puterea celor fără de putere. (Vaclav Havel)

Bine, veți zice, dar mesajul lui Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR? Pe acesta l-ai uitat? Că doar îl descalifica pe patriarhul kiril, îl face nici mai mult nici mai puțin decât un patriarh opulent și demisionar din punct de vedere moral. Această dovadă nu o vezi? Păi, vreau să spun că am văzut-o! Dați-mi voie să spun că Vasile Bănescu s-a purtat ca un șmecher. Adică da, el a postat acest mesaj așa-zis dur, dar este pe contul lui personal de instagram. Nu al BOR!

În mesajul lui Bănescu nu spune nimic de BOR, nu transmite mesajul înalților prelați din România, este doar o metaforă personală. Nu rostește nici măcar numele rusului nemernic care-l susține cu tămâie pe putin. (Chiar dacă atașează postării o imagine cu sfatul de taină dintre putin și kiril) De ce face asta? Pentru că e șmecher, v-am zis, mesajul lui nu implică BOR, este ceva personal. În același timp, la o adică, atunci când i se va reproșa ceva, Bisericii Ortodoxe, nici Biserica de la noi nu va putea spune că a stat tăcută. Va putea spune, pe drept, uitați ce a spus purtătorul nostru de cuvânt!

Nu-mi place amețeala asta. Nu este nimic clar.

BOR ar trebui să spună răspicat „Nu” lui kiril!

Or eu înțeleg din acest joc al comunicatelor că este vorba de o duplicitate șmecherească. Așa văd eu. Poate am mintea creață din cauză că am fost ziarist și citeam în alt mod un comunicat. Mă uitam altfel la informațiile care sunt aruncate în spațiul public și le căutam valoarea, sursa, adevărul. Da, cred că avem de-a face cu o mare șmecherie. De ce? Păi ei, întâi stătătorii noștri ortodocși, nu știu cum se va termina războiul, nu știu dacă va învinge Putin sau Zelenski. de aia, se țin cu fundul în două luntri. Ceva tipic românesc.

Eu, ca om simplu, vreau ca BOR să spună clar: putine, ești cremenal! kirile, mai dă-te dreacului și nu mai învrăjbi oamenii, nu te mai sprijini pe naționalism! (Știu că nu va zice niciodată așa ceva, dar măcar de sensul cuvintelor aș vrea să se apropie…)

Ei, dar ce am spus mai sus era până acum doar în mine. De ce să mă dau eu autoștiutor în chestii pe care nu le cunosc. Nu m-am școlit în ele, așa cum spuneam într-un articol de pe blogul Timtim. Dar uite că și alții văd treaba asta! Cine? Autorul articolului despre care vorbesc. Este vorba de Ionuț Mavrichi. Habar n-aveam cine este Ionuț Mavrichi până azi. Mă rog, l-am mai văzut dar nu știam că este considerat unul din teologii de vârf ai BOR, nu știam că a fost purtător de cuvând al BOR. Habar n-aveam că a fost consilier patriarhal. N-am știut nici că a fost purtătorul de cuvânt al BOR în 2016 la Sinodul din Creta. Asta pentru că nu m-a interesat structura bisericii.

Dar înțeleg că e un tip erudit. Un școlit cu nu știu câte mastere, că nu e un neica nimeni în teologie, unde mai pui că este și profesor la Facultatea de Teologie. Mă rog, nu știu dacă mai este că înțeleg că l-au mazilit acum vreo doi ani. A trebuit să-și exprime părerile persoanale în presă.

Dacă vă interesează cine este căutăți-l pe net. Să nu ziceți că răscolesc eu tenebrele BOR și ale Secretariatului de Stat pentru Culte. Eu vreau să spun doar că starea asta vegetativă a bisericii ortodoxe mi se pare ceva de genul să mai stăm, să vedem cine câștigă. Chiar dacă ne rugăm pentru pace și zicem că ne-am răcit de biserica rusă. Dar de rugat pentru pace ne rugăm toți, tot timpul. Și nu suntem popi.

Unde este Dumnezeu în Conflictul din Ucraina

Consilier patriarhal, demis la câteva zile după ce a participat la o discuție despre relația Stat-Culte la HotNews

SEO Timisoara, administrare si promovare
Despre mateibit Articolele 189
Fost ziarist, acum sunt blogger. Locuiesc in Timișoara și mă ocup de site-uri. În afară de a scrie pe bloguri și de a face fotografii mă ocup de conținutul site-urilor. De SEO, de promovare, de web design de administrarea acestora. Se mai numește și creator de conținut