Lumea antifriților și a țiganilor pălmași. Jador, Fritz și subprefectul

Jador blog Timisoara
Lumea antifiților din Timișoara
buton share Facebook       buton share Facebook

Când eram pe la începuturi și lucram la un „ziar odios de tristă amintire” am învățat cum se manipulează oamenii. Bagi niște minciuni despre ei în prima pagină. Pui titluri haioase, mari și colorate, oamenii cumpără ziarul și află porcăriile! Bine, am întrebat eu, păi dacă facem așa, mințim nu? Și va trebui să le dăm drept la replică. „Dă-i dracului cu dreptul lor, oamenii țin minte doar prima versiune. Nu mai citește nici dracul dreptul la replică, l-ai spart la nas, spart rămâne!”

Bun, și dacă ne dă în judecată? „Păi le punem și noi cotite, zicem domnul președinte de CAP este un ticălos? Punem semnul întrebării, pricepi? Cine te poate judeca dacă vrei să afli un răspuns. Ești ziarist ce dracu, trebuie să afli adevărul? Pricepuși? Și mai lasă-mă cu finețurile tale!”

Inocularea cu Jador

Habar n-aveam cine este Jador! Credeam că e vreun DJ francez care cântă la Vox Maris, mă rog, cântă, digeii ăștia pun mâna pe disc și-l dau înainte și înapoi de parcă ar fi beți în budoarul vreunei dame și nu le iese. Cică ăsta este hit! Eu sunt un tip care lucrează permanent, nu prea am timp de chestii de astea supte din deget, vorba unui clasic al filmului românesc. Dar, uite, am aflat cine este Jador. Un țigan care-și face reclamă.

Sincer, nu mă interesează muzica lui. Eu ascult manele doar dacă sunt beat. Și atunci prefer pe Costi Costiță, melodia aia cu of viața mea, asta pentru că are un of atât de lung că acoperă vreo trei minute, timp suficient să mai beau o bere.

Bun, și-acum să trecem la treburi serioase. Vreau să vă spun (și eu) că mare parte din presa din Timișoara este de tot kkt-ul și o să înțelegeți de ce.

Ziaristul antifriț. Model descriptiv și descompus

Deci, nu știu dacă autointitulatul țigan care a fost cu oile, deci a început de jos, a fost pălmaș (și a făcut și un master ca să-și depășească condiția, sau cel puțin să-l întreacă pe primarul Dominic Fritz) s-a înțeles cu ziariștii din Timișoara sau ăștia sunt nu bătuți în cap ci nemernici de cea mai mare speță. O manipulare de toată jena. N-aveți decât să răsfoiți toată presa locală, inclusiv corespondenții care trimit „la centru” și veți vedea doar titluri de genul „Jador dă o palmă primarului Fritz pentru că se simte discriminat! Jador a fost interzis să cânte la Timișoara, timișorenii sunt așa niște oameni…” Iar partea care ne dă nebuloase și căi lactee de spaimă (și mie chiar broboane de sudoare, mă trezesc deja cu o transpirație rece la picioare, dimineața, de parcă aș dormi cu fereastra deschisă!) este aceea că Jador nu va mai veni să concerteze la Timișoara. Păcat! vai de capul meu. Insomnii o să am…

De fapt chestiunea este simplă de tot. Este o rețetă publicitară. Vinzi bilete online într-un spațiu pe care nu l-ai închiriat. Nu ai cum să vinzi. Și, așa, ca o paranteză, care om normal la cap ar fi de acord cu manele în sala unei filarmonici? Dar faci scandal că ești interzis la Timișoara. Rețeta a funcționat și la Iași. Tot așa, aflăm din presa de astă dată națională, că Jador a vrut să cânte în teatrul Luceafărul. I s-a spus ca la Timișoara, adică „l-au interzis!”

Ca să ai reclamă faci gălăgie

Jador știe foarte bine că dacă iese la atac, dacă face gălăgie că nu este lăsat să cânte, că în România țiganul e discrimnat, nu obține decât reclamă! Află lumea despre el. Uite, eu, habar n-aveam cine e! La fel făcea și Madonna când eram eu (și ea) juve, înjura ziariștii pentru ca ăia să scrie despre ea. Ați înțeles mișcarea? Acum se tolănește pe mesele prezentatorilor TV pentru a-și face un pic de rating. Vă dați seama că a ajuns și ea o hoașcă dacă recurge la astfel de tertipuri!

Ziariștii noștri, nemernici cum v-am spus, recurg la aceeași rețetă. Pui kktul în primele rânduri, un titlul de-i sperie și pe ăia de la București care se ocupă de MCV și la sfârșit undeva, așa, discret, că de fapt Jador nici nu a avut contract. Și că primarul nici nu are atribuții să decidă cine cântă și cine nu la Filarmonică! Dar nu-i poți da în judecată, păi nu, că ei au dat toată informația completă! Eh, nu contează că e undeva la sfârșit unde nu mai citești, că ești deja obosit, totul este la fel ca un contract cu Vodafone, nu mai citești esențialul că este prea mic scrisul.

Și cine naiba își pune mintea cu antifriții? Nu merită efortul

Epilog

N-aș fi zis nimic, dar am văzut că și un pesedist care se vrea notoriu, un subprefect, a sărit și el că l-a văzut pe Fritz cum se dă în spectacol. Adică primarul a cântat ceva, un cântec popular, de fapt a socializat cu publicul. Or, asta, în viziunea pesedistă, înseamnă că ignoră problemele Timișoarei! (N-am mai auzit nimic remarcabil de la fostul Rob de Timișoara! Ah, da, uitasem, i-au luat permisul de conducere și-acum e trist…)

Deci cam așa este cu ziariștii. Niște putori ordinare, ăștia nu sunt oameni decât că au buletin, altfel sunt animale! Așa-mi zice mie cineva și care încheie cu dispreț: „Ești un… ziarist, asta ești!”

Iar la sfârșit vă dau singurul titlu de ziar care a dovedit că este scris de ziariști. Nu de lăbari supărați că se desființează tonetele de vândut maculatură pe trotuarele din oraș. Și caută mereu subiecte pentru paginile lor de Facebook…

Jador a vândut bilete pentru manele la Filarmonica Banatul și Teatrul Luceafărul fără să ia aprobare

SEO Timisoara, administrare si promovare
Despre mateibit Articolele 189
Fost ziarist, acum sunt blogger. Locuiesc in Timișoara și mă ocup de site-uri. În afară de a scrie pe bloguri și de a face fotografii mă ocup de conținutul site-urilor. De SEO, de promovare, de web design de administrarea acestora. Se mai numește și creator de conținut