Pentru scriitori. Sfaturi ca să nu muriți

scriitor pe facebook
Eu scriu site-urile altora. Am învățat că dacă mă bazez pe Facebook o iau în barbă. Aștia șterg conținutul media și-ți distrug munca...

Dacă vorbim despre scriitori, despre șansele pe care le au la afirmare trebuie să constatăm un lucru. Respectiv acela că internetul oferă tuturor posibilitatea de exprimare. Este și bine dar și rău. N-aș vrea să devin critic literar ad-hoc, dar trebuie spus că libertatea de exprimare merge mână-n mână cu educația. Și cum educația acestui popor este la pământ…

De ce devine nocivă libertatea de exprimare? Păi uitați-vă la ce se întâmplă pe Facebook cu campania anti-vaccinare. Fiecare se pricepe la ceva, fiecare scrie câte ceva, fiecare are ceva de spus. Și cum o face? Cel mai simplu prin scris. Adică scriitori autoeducați pentru un cititor needucat.

Publicăm pe Facebook ca să „trăim” doar patru ani!?

În continuare, pentru ușurința discuției, voi numi scriitori pe aceia care merită citiți. Care știu ce scriu și nu cei care scriu ce știu.

În primul rând să scrii pe rețelele sociale este moarte curată. Publicistic vorbind. Pentru că dacă azi scrii un text în care ai pus suflet, în care ai crezut și a cărui valoare este indiscutabilă, acesta nu va mai exista mâine. Și când spun mâine nu mă refer la ziua de mâine ci la mâine ca viitor. Cu cât ești mai citit și în zilele care urmează după tine, cu atât trăiești mai mult.

Iar ca să trăiești mai mult, ai nevoie și de tehnica de a trăi. La fel ca sănătatea, un scriitor nu trăiește fizic dacă nu e sănătos. Iar scrierile lui nu au viață dacă nu sunt și tehnic sănătoase. Ce înseamnă ca un text să fie sănătos? Păi după ce l=-i sris să-i dai niște atribute tehnice. Să se știe că e al tău și când l-ai scris. 

Apoi, să ai grijă unde-l pui. Din experiența mea am constatat că dacă postez astăzi ceva, acesta nu va mai exista peste patru ani.

scriitor publicist pe facebook
Captură de ecran cu ceva ce-am publicat în urmă cu un timp… Deci dacă publicăm pe rețelele sociale, într-un viitor apropiat ele nu vor mai exista. Întâi dispare imaginea, apoi textul. Un scriitor pe facebook nu are viață lungă…

Texte care vor muri astăzi. Cum evităm

Înainte de a scrie acest text mă pregăteam să dau exemple cu capturi de ecran. Adică să arăt la modul concret. Și să dau explicații de genul „Aceste text scris de xyz este scris degeaba. El nu ajunge la cititori pentru că… Acest text nu va rămâne în memoria Facebook-ului  mai mult de patru ani. În cea a internetului nici măcar nu intră.” Am renunțat însă, voi da exemple doar din experiența mea. Altfel îmi fac mai mulți dușmani și am deja destui.

  • Depozitați textele într-un site. Asta înseamnă că ele vor trăi cel puțin atât timp cât doriți dvs. Ce înseamnă asta? Că dacă scrieți un articol, o proză, faceți un reportaj sau orice altă specie publicistică (sau literară) și nu îl publicați la modul clasic printr-o editură, acesta va dispărea.
  • Un scriitor grijuliu nu-și va lăsa scrierile la mâna facebook-ului, de exemplu. Scriitorul trebuie (este obligat!) să se îngrijească de viitorul operelor sale. Cei de pe Facebook șterg conținutul după trei-patru ani. Dacă acest conținut este însă cu multe vizualizări el va mai rezista ceva vreme, însă nu foarte mult. Dar dacă sunteți un scriitor adevărat, sau măcar vreți să fiți, nu veți avea atât de multe vizualizări, atâtea like-uri. Facebook-ul lucrează după principiul „la grămadă” adică aici se vede cel mai bine imunizarea de turmă. Imunizarea de turmă față de tot ce este de valoare se produce pe Facebook. Așadar, nu sperați să deveniți celebru dacă publicați pe Facebook. (Numai pe Facebook…)
  • Site-ul la care mă refer să fie al dvs. În general i se spune blog, dar tot site este. Dacă publicați undeva într-un ziar online, o revistă literară sau ceva de genul, așteptați-vă ca și aceasta să-și dea obștescul sfârșit. Sau dacă se modifică politica editorială… va fi șters!
  • Folosiți-vă de rețelele sociale, nu deveniți sclavul lor. Postați pe ele cu trimiteri spre site-ul dvs., nu vă încredințați cu totul către Facebook. (Sau altele…)

Valoarea de scriitor adevărat

Eh, n-am vrut să mă erijez în cel care-mparte apele. Care spune ce scriitori sunt buni și care nu, vai de mine… Ar putea fi buni toți aceia care scriu pentru că vor să fie citiți și nu să întărâte lumea să nu meargă la vaccin.

Iar filozofic vorbind valoarea unui scriitor este acea calitate de a fi ceea ce este. Parcă așa ne spuneau la cursurile de socialism științific, nu!? Calitatea este acea însușire de a fi ceea ce este, parcă-l aud pe profesorul XXX… În fine, am scăpat de ei!

Acum trebuie să ne eliberăm de dependența de rețelele sociale. Să nu fim scriitori de „Lite”. Căci memoria Facebook este scurtă. Și inutilă.

» Cum obțineți un text lizibil și de ce contează și unde-l publicați… (pentru cei preocupați de SEO)

» Cât câștigă un blogger