Mașina de scris Erika sau Monika…

Pentru mine, prima oară când am înțeles strânsa legătură între ceea ce ești, ceea ce faci și ceea ce poți să fii sau să faci, a fost imediat după revoluție. În primele luni. Atunci când, începând să se închidă marile combinate, mi-am pus și eu întrebarea: dar ce voi face de acum înainte? Din ce voi trăi?

Și am început să-mi pun în aplicare un plan din liceu dar care era depozitat undeva într-un colțișor de minte ca fiind irealizabil. În fine, despre asta altă dată… Deci, venind alte vremuri și deschizându-mi-se larg porțile libertății, am împrumutat o mașină de scris și am început să țăcăn la ea. Prostii. Chestii cu mașini Trabant supersonice, criminali care umblă liberi prin oraș și alte idioțenii pe care credeam eu că o să le vând, un fel de romane scrise de Sandu Brown.

Probabil că zgomotul era enervant pentru cei din jurul meu. (Adică sigur era. Locuiam și cu soacră-mea, care când vedea că bag hârtie în mașină se ducea să fumeze pe balcon. Venea de acolo cu ochii roșii.) Situația va deveni enervantă și pentru mine. Începusem să scriu fără să mă gândesc unde o să public și cine o să mă plătească, iar când mi-am dat seama de asta eram deja la maxim de iritat.

Nevastă-mea de atunci, mai aprinsă decât mine, a pus mâna pe mașina de scris și a dat cu ea de parchet. V-am spus, pe ea o enerva țăcănitul și ideile mele. Praful s-a ales de ea (de mașină), s-au încălecat literele, cracii de la punct și virgulă ajunseseră peste litera o și be și așa mai departe. Toate literele au luat-o razna și nu se mai înțelegea nimic.

V-am spus, era o mașină de scris pe care o împrumutasem. Am hotărât să renunț la ea. (La mașina de scris.) Da, dar trebuia reparată și m-am dus cu fierotania sub braț la un atelier de ceasornicărie. Ăia s-au luat cu mâinile de cap și au zis că nu știu exact cum o să-mi rezolve problema dar se vor strădui. Au ei o altă mașină de scris de la care o să ia cracii cu tot cu litere și o să le pună la a mea, adică la cea pe care o luasem cu împrumut. (Mai târziu voi renunța eu la mai multe…)

Bineînțeles, vă închipuiți că la sfârșit, când m-am dus să o iau, reparată, nu se potriveau toate cam cum trebuia. Am vrut să fac o probă, am pus o foaie de hârtie și am tastat un cuvânt dar mi-a ieșit un drac. Așa că, am renunțat să mai scriu ceva și am luat mașina și am plecat să o înapoiez proprietarului. (Acasă mi se spusese deja că dacă o mai aduc, pe mașina de scris, aceasta va fi aruncată de la fereastră! Locuiam la etajul trei și mă gândesc că n-aș mai fi putut să o repar niciodată!)

Ajungând la prietenul meu i-am dat-o și mi-am făcut curaj după care i-am mărturisit întâmplarea. El nu s-a supărat, dar a zis: dă-o dracu’, (pe mașina de scris) dar cine mai citește!? Eu ți-am dat-o să te distrezi, să scrii adrese pe scrisori și tu ai luat-o razna! (Pe vremea aceea eram filatelist, trimiteam scrisori pline de timbre către alți colecționari din străinătate, ei îmi trimiteau alte scrisori, eu vindeam timbrele lor, ei pe ale mele și așa trăiam toți. Și pentru că scriam urât am primit mașina asta de scris. Cu împrumut. După cum se vede însă, lucrurile au degenerat și puțin a lipsit ca mașina de scris Monika sau Erika, nu mai știu, să cadă în capul cuiva!)

Aceasta a fost întâmplarea când am înțeles de ce este nevoie ca sistemele de scris să se potrivească. Adică să fie compatibile între ele, ce scrii acum cu o mașină de scris să se potrivească și la anul și peste 20 de ani. (Vă dați seama că nu mă gândisem eu pe atunci la windowsuri! Nici nu-mi trecea prin cap că vor fi atâtea variante de word și office…)

Am vrut să vă povestesc întâmplarea asta pentru ca să înțelegeți și dvs ce înseamnă să se potrivească sistemele de scris între ele. Căci eu despre asta am început să scriu acest text, adică asta am avut în cap când m-am apucat de scris, dar se vede treaba că nu mai sunt nici eu întreg la minte, că vreau să spun una și-mi iese alta.

Deci, mă gândeam să scriu despre compatibilitatea dintre documentele de tip word. Ce fel de software să folosiți ca să le citiți și să le editați. Dar mi-am adus aminte de chestia asta cu Erika sau Monika și m-am gândit că așa, cu un exemplu practic, un studiu de caz cum se zice, veți pricepe ce înseamnă să fii compatibil.

Iar în ceea ce privește compatibilitatea dintre fișierele de tip word, dintre cele scrise cu Word 2 și cele cu 365 Office, cred că sunteți de acord să o lăsăm pe altă dată.