Viața cu diabet. Cum am slăbit 15%… Tentațiile și diavolul

Când mă întreba cineva ce profesie am spuneam că sunt profesor de bere și grătar și că țin colocvii despre beneficiile prunelor distilate. Glumeam. Adică exageram.  Dar, desigur, că printre aceia care nu mă cunoșteau îndeajuns se găseau mereu unii care să mă și creadă. Adevărul este însă că mi-au plăcut întotdeauna așa-zisele distracții lumești. Unii zic că mi-au plăcut prea mult, în fine…

Am fost însă mereu receptiv la semnale. Ca dovadă o întâmplare de prin 2008 când m-am văzut într-o fotografie. Nu m-am plăcut. Nu mă mai recunoșteam din fostul atlet, fostul drumeț cu rucsac în spate, ce mai, m-am displăcut enorm! Și mi-am zis că așa ceva trebuie să se termine.

Luasem proporții. Eu, un tip de 1.75 m ajunsesem să trec de 100 de kg, ba chiar ajunsesem la 110.

Așadar am pus punct. Am spus stop chermezelor acasă la mine. M-am lăsat vreo doi ani de fumat. Am reînceput drumurile în natură. Asta a fost așa, ca un șoc! Se mirau și se întrebau ce m-a apucat!? Dar și eu mă întrebam uneori: ce naiba fac? Nu cumva m-am dilit?

(Recunosc, atunci mi se părea foarte greu. Acum realizez că era doar un obicei, iar obiceiurile, și bune și proaste, se pot schimba!)

Rețeta a fost simplă: fără, fără, fără și mișcare! (Aveam doi câini și umblam cu ei prin pădure cel puțin vreo două ore, nu prea stăteam prin Timișoara, mai mult la sat.) ( Mai greu era cu scrisul, că mă vedeam în fața ecranului alb și nu știam ce să fac, nu-mi veneau ideile, îmi lipsea cafeaua și țigara! Dar, cum am spus, era chestie de obișnuință.

Efecte: greutatea mea a scăzut după vreun an la 90 kg. Apoi, de atunci și până prin 2019 oscilam între 85 și 90.

Diavolul este în fiecare dintre noi. Are forma tentației

Cred că fiecare dintre noi este construit altfel. Probabil că unii rezistă mai ușor tentației, alții mai greu. Însă una din experiențele pe care le-am încercat este aceea comună tuturor vixioșilor. Cred că așa e. Adică după ce ai renunțat la fumat și spui că „hai, o țigară la o bere, una la o cafea, și bla-bla” știți voi cum e, automat te apuci din nou. Îți vei relua cu siguranță obiceiurile…

Așadar, dacă ai reușit să renunți la unul sau mai multe vicii, opinia mea este că dacă-i deschizi ușa fie și numai pentru o privire, el își va băga mâna și te va trage afară! Vei pierde. Tentația! Dacă-i cedezi… ai băgat-o din nou pe mânecă!

De aici și până la redeveni ceea ce ai fost nu este decât un pas.

Cele trei grații: diabetul, colesteroul și tiroida

În 2019, cam acum un an m-au găsit cu diabet. Mi se părea un dezastru, mai ales după ce cu încă vreun an mai înainte aveam colesterolul mare. Un excelent prilej de a auzi că nu m-am îngrijit, că ăsta este efectul prostiilor mele și toate chestiile de genul ăsta.

Să slăbești este la fel cu a te lăsa de fumat

Mărturisesc că nu eram un om dus la doctori. N-am avut probleme serioase niciodată. Nici nu m-au interesat bolile, așa că nu știam mai nimic despre ele. După ce am aflat că m-am procopsit cu nenorocirile astea am început să citesc despre ele. Am răsfoit cam tot ce mi se părea mie că este credibil.

viata cu diabet
Viata cu diabet, acum, activ, mananc iarbă fără medicamente!

Singura idee care mi s-a părut valabilă, singurul lucru comun care l-am remarcat între atâtea sugestii și sfaturi era pierderea de greutate. Or, pentru ca să slăbești, toată chestiunea este să ai voință. Eu nu dau doi bani pe tot felul de rețete care-ți oferă soluții miraculoase și bla-bla-bla… O singură soluție este valabilă: să-ți pui lacăt la stomac! Și să ai grijă ce pui în el.

Apoi, o idee care mi s-a părut extrem de genială era un fel de post, între masa de seară și prima de a doua zi să fie 12-14 ore. Să-l ții tot a doua zi.

Deci, postul acesta și să faci mișcare (eu mergeam cu bicicleta și săpam grădina) combinat cu a mânca iarbă (adică fără multe grăsimi, în general doar vegetale) au dat rezultate. Vreau să spun că am analizele ok, nu iau medicamente pentru diabet. Totul îl controlez din alimentație și mișcare. Atât.

O altă chestiune, cea care se referă la cursurile mele, acum nu mai predau bere și grătar, ci, doar vin sec.

Esențial, să nu uit. Nu mănânc pâine, evit glutenul. Lactatele spre zero. (Aici am o problemă, îmi place brânza la nebunie și trebuie să găsesc o soluție de a reduce mai mult consumul.)

Am scris acest articol pentru a demonstra și a-i învăța și pe alții ce să facă să slăbească. Nu ca să mă dau eu mare, ci să spun că totul se rezolvă (tot ce se poate rezolva) în primul rând prin voință. Sau cum era într-o reclamă… dacă vrei, poți!

Și vă mai recomand două articole pe care le consider esența a ceea ce am scris mai sus.

Așa am slăbit eu, am ajuns la 74 de kg și aș fi încântat să mai dau jos vreo două…

analize diabet
analizele cand mi-au gasit diabetul
analize laborator
si analizele după un an!