Valoarea la fotografii vechi. Despre restaurare şi cât costă…

restaurare fotografii vechi
Sunteți pe un blog despre restaurare fotografii vechi, camere foto clasice. Idei, principii, istorie...

Putem vorbim despre restaurare la fotografii vechi căci sunt asemenea altor obiecte de colecție. Spre deosebire însă de colecțiile de timbre, de exemplu, o fotografie veche poate să aibă însă o mare valoare sentimentală. Această valoare este un criteriu atât de subiectiv! Ea poate diferi de la om la om între limite extrem de largi. Dacă o imagine veche cu o casă, cu o persoană, poate însemna totul pentru cineva, pentru altcineva interesul ar putea fi zero.

În termenii de mai sus putem discuta despre orice tip de fotografii și oricât de vechi, despre orice subiect ar avea ea. De exemplu, o fotografie cu o casă valorează ceva doar pentru că e veche în două-trei situații:

  • reprezintă un obiect de patrimoniu, evocă nașterea cuiva, o amintire pentru cineva din familie…
  • valoare de document
  • este ea în sine un obiect de artă

O mare parte a lucrurilor vechi sunt evoluate așadar la modul sentimental. Or, în aceste condiții, ajungem la una din marile dileme ale omenirii: ce preț au sentimentele noastre? Pot fi ele cumpărate? Iar prin extrapolare ajungem la esența acestui text. Ce preț are o fotografie veche pentru dvs.?

Și, acum e acum, cât ați fi dispuși să plătiți pentru a o putea păstra, restaura, valorifica? Deci, la fotografii vechi o restaurare este la fel ca la alte obiecte de colecție. Dacă se face sau nu este o chestiune de utilitate și sentimentalism.

aparate de fotografiat vechi
Câteva aparate de fotografiat vechi. Să discutăm despre imagini si restaurare de fotografii

Cât costă restaurarea unei fotografii vechi?

Întrebarea din titlu este una dintre cele mai frecvente care mi se pun. Iar eu răspund din punctul de vedere al meseriașului. Al aceluia care muncește, care scoate în evidență sau păstrează ceva ce dvs. vreți să aveți în continuare. Altfel nu s-ar justifica restaurarea. Doar nu restaurați ceva doar ca să plătiți un serviciu! Este evident că înseamnă ceva pentru dvs.

Restaurarea unei fotografii vechi presupune un cost. O sumă de bani pe care dvs sunteți dispuși (sau nu) să o plătiți. În funcție de valoarea ei sentimentală, de cât este de importantă respectiva imagine. Și nu în ultimul rând de situația dvs materială.

Ca să aflați (și să apreciați) cât costă exact o restaurare, ar fi bine însă să citiți ce scriu mai jos. Iar la sfârșit veți afla prețul.

Despre muncă, software pentru editare, restaurare

Una dintre observațiile mele este aceea că (de obicei) restaurarea este văzută ca pe o activitate să zicem distractivă. Ca pe ceva care se face foarte ușor. Că există programe de calculator care fac ele totul, restauratorul nu face de fapt mare lucru. Că face ceva ca să mai încaseze un ciubuc. Să-și cumpere țigări…

Despre partea asta cu programele de calculator trebuie mă opresc, să spun totuși două cuvinte. Unul este acela că încă nu s-a inventat vreun software care să facă o astfel de muncă. Nu există vreun program care să poată prelua activitatea creativă a omului. Că sunt anumite filtre, asta este cu totul altceva. Și Corel PaintShop Pro și Adobe Photoshop, de exemplu, au astfel de posibilități de filtrarea a imaginii. Dar sunt doar filtre.

Niciun filtru digital nu va putea „să priceapă” că o fotografie are textura hârtiei frântă. Că acolo este o pată de cerneală și aceasta trebuie scoasă. Că lipsește un colț din fotografie, că este o gaură de la o capsă de legitimație. Și câte și mai câte motivații.

Absolut toată munca este făcută de om. Adică de către restaurator.

Aplicabilitatea programelor de editare ar fi zero dacă ele nu ar fi folosite de către un om. Programul în sine nu va rezolva niciodată nimic fără a fi folosit de un restaurator. Am spus bine, o fotografie veche nu poate fi restaurată decât de către un restaurator. Nu de cineva care are acces la un program de genul celor amintite mai sus.

Valoarea în bani a muncii de restaurare a fotografiilor vechi

Aceasta este o mare dilemă. Cât costă!? Nu știu să vă dau un răspuns. Dar cel mai bine ar fi să împărțim dilema în două părți. Cât costă restaurarea unei fotografii vechi la modul general și cât costă în particular.

Restaurarea fotografiilor la modul general vorbind depinde de două mari aspecte:

  1. cât este de distrusă, câte părți din ea lipsesc;
  2. cât de multă acuratețe se dorește a fi obținută în imaginea finală (restaurată)

De aspectele de mai sus depinde timpul de lucru. Or, timpul costă bani. Pe un croitor sau „hairstylist”, programator, zidar, pe oricine doriți dvs îl veți plăti în funcție de cât de mult timp depune, de cât de dificilă este manopera lui și deci de iscusința lui. De ce un restaurator ar fi plătit altfel?

Dacă, de exemplu, din imaginea dvs lipsește jumătatea unei fețe a unui personaj, nu aveți impresia că a-i reconstitui cealaltă jumătate este o manoperă deosebită. O restaurare de fotografie veche care presupune nu doar să ai cunoștințe de operare a calculatorului. Presupune timp, îndemânare, cultură generală și specifică.

Prețul corect pentru restaurarea-recondiționarea de fotografii vechi

Așadar, la întrebarea „cât costă să-mi restaurați o fotografie veche?” eu nu vă pot da un răspuns așa, pe loc. Adică fără să văd imaginea și să dau un preț, câți lei costă, eu asta nu fac. Ca termen de comparație însă pot spune că lucrul la o asemenea iagine poate costa între 300 de lei și 1000 de lei. Nu știu, dau un exemplu, ceva imaginar. Prețul corect se poate estima doar după ce văd imaginea.

Dacă vă doriți restaurarea unei fotografii îngălbenite, rupte, îndoite, zgâriate, oricât de veche ar fi ea, vă recomand să-mi trimiteți imaginea prin whatsapp. Cred că procedând astfel veți afla prețul corect. Apoi, dacă faceți click pe linkul de mai jos, veți afla pașii de urmat în continuare. 
» Ce trebuie să fac pentru a restaura o fotografie veche

» Citește un articol despre „Cea mai veche fotografie din lume