
Sala 2 a Teatrului Național Mihai Eminescu din Timișoara nu mai există! Nu pentru că s-a dărâmat peste noapte, nu a fost niciun cutremur tactic, nici măcar un incendiu nu a distrus-o, ci pur și simplu este un proces conștient de renunțare la ea. Astfel, în 27 martie, de Ziua mondială a teatrului, o parte din actori, precum și persoane din echipa de conducere și-au arătat cele mai „josnice” secrete. Adică încăperile de sub nivelul scenei, cabinele, vestiarele, de fapt tot ce nu s-a arătat până acum publicului obișnuit. Și care, de a doua zi, se vor metamorfoza.

Când a apărut ca scenă de teatru, Sala 2 a fost o nouă inimă a orașului. Teatrul a primit, prin ea, și un alt public, unul mai divers, mai rebel, mai modern.
Ce va urma acum va fi ceva firesc. Noua sală va fi o moștenire a anului de capitală culturală europeană. Asta e, Timișoara nu mai poate da înapoi, de-acum înainte acest oraș va fi o capitală a culturii!
Urmează ceva modern, o cutie magică!
Oaspeții din ultima zi de viață a scenei de la Sala 2 au fost toți cei care au dorit să vadă această parte din teatrul timișorean. Care au vrut să-i ascute istoria. Oameni de presă, de cultură sau doar interesați și care s-au înscris în așa-numitele tururi ghidate. Au fost trei tururi, eu am avut șansa să mă aflu în primul dintre acestea…
Să nu uităm ce a fost…
Sala are o istorie interesantă. După ce a fost manejul cavaleriei din garnizoana de pe vremea vechiului imperiu, a ajuns la un moment dat sală de sport. În fine, a fost abandonată și mustea deja de igrasie când, în 2008, a fost cedată Teatrului Național Mihai Eminescu.
Înainte de a fi conduși prin încăperile nevăzute până atunci ale sălii de teatru, gazda, Codruța Popov, consilier artistic al TNTm a scos în evidență trecutul și a prefigurat viitorul. Apoi, împreună cu o parte dintre actori, am vizionat filmul documentar al lui Zomir Dimovici. Iar apoi, s-au depănat amintiri. Sala 2 a fost ca și o casă pentru toți actorii timișoreni. Emoție, ce să zic, de fapt puteți vedea și singuri din film.
Va fi Scena 2023
Va urma o mare renovare. De fapt, mult mai mult decât niște reparații serioase, poate ar fi mai potrivit „nașterea unui edificiu teatral”, va dura câteva luni. Este posibil însă, dacă dăm crezare viselor conducerii TNTm, ca primele spectacole în ceea ce va fi „Sala 2023” să aibă deja loc în toamnă.
Dacă așa cum era, Sala 2 a fost considerată o scenă de teatru modernă, ceea ce va fi ne va oferi mult mai mult. Va fi realizată o adevărată integrare cu natura din parc, se vor putea monta decoruri care, altfel, erau limitate de condițiile tehnice și constructive. Cele mai vizionare idei de scenografie și regie vor avea deci susținere practică. Ceva ce actorii din Timișoara și-au dorit…
Ne vedem la toamnă!