Monumentul Sfânta Maria din Piața Maria

Piata Unirii din Timisoara, intr-o zi de vara, cu mult inaintea pandemiei
statuia Maria din Piata Maria Timisoara
Monumentul si statuia din Piata Maria – Timisoara

Este poate cel mai reprezentativ monument al orașului. Cred că nu atât datorită grandorii lui în sine, cât mai ales semnificațiilor acestuia, a legendelor, istoriei mai vechi sau recente.

Se spune că în locul unde se află acum monumentul a fost executat Gheorghe Doja în 20 iulie 1514. A fost o execuție de o cruzime fără precedent, pusă în scenă de Ioan Zapolya, cel care avea să devină Regele Ungariei. Se spune că în după-amiaza morții lui Doja, din cer a coborât tocmai Fecioara Maria pentru a-l duce pe acesta în rai. Timișorenii și-au arătat recunoștința prin instalarea unei icoane în acel loc.

Vechea icoană, distrusă printr-o întâmplare absolut nefericită de către o manevră greșită a unui căruțaș, a fost înlocuită cu o statuie de lemn, apoi cu una de piatră. Actualul monument a fost inaugurat în 1906 pe baza unui proiect realizat de Laszlo Szekely, fostul arhitect-șef al Timișoarei de la începutul secolului trecut.

Piața Maria din Timișoara va deveni peste timp focarul revoluției române din 1989, cea care a dat startul schimbărilor din România. Scânteia care a aruncat în aer nemulțumirile unei țări întregi a fost preotul reformat Laszlo Tokes.

Astăzi, Piața Maria este una dintre cele mai frumoase și vizitate din oraș. Din ea pleacă și strada Gheorghe Doja, pitorească și plăcută pentru o plimbare până în Piața Bălcescu. Aceasta din urmă este cunoscută de timișoreni și sub vechiul ei nume de Piața Lahovari.