Românul autentic. Când stai la masă cu Securitatea…

Acum, după ce a trecut 1 Decembrie și am auzit atâtea urări pe toate televiziunile, am auzit tot felul de păreri despre ce înseamnă să fim români, cred că a venit timpul să mă înfurii. Și să fac și eu o urare: hai să nu mai fim prefăcuți!

Ascult câteodată, noaptea, emisiunile de la Radio România Actualități, uneori vin invitați chiar deosebiți și stau de vorbă cu ascultătorii, de fapt moderatorul le preia mesajele de pe facebook și răspunde. Mai aflu câte ceva ce nu știam, ascult muzică, mă destind. Fac asta chiar și acum după epurarea din radio-televiziune și încerc să fac abstracție de buletinele de știri vizibil uselizate, adică auzibil dacă pot spune așa, și încerc să-mi închipui că țara asta nu s-a umplut chiar de tot cu oameni cu duhurile ușoare.

Și chiar în noaptea de vineri spre sâmbătă, adică înainte de 1 Decembrie, vine la radio actorul Bogdan Stanoevici și se pune pe povestit cu Andrei Partoș. Actorul acesta fugise din România prin 89, mă rog, se însurase cu o franțuzoaică și așa a șters-o. În Franța n-a rupt gura târgului ci a făcut practic figurație… Ca să înțelegeți mai bine atmosfera ar trebui să aflați că emisiunea era una de genul: ce bine e în țara asta, ce bine că m-am întors, la noi acasă e cel mai bine, românii adevărați nu pier, etc. Și mesajele ascultătorilor erau cu: bine ai făcut, fie pâinea cât de rea, etc, asta dincolo de eternele mulțumiri adresate lui Partoș că sunt extraordinare emisiunile, că foarte bine și iar etc…

Stanoevici a povestit despre cum era în grupul Song, condus de regretatul Ioan Luchian Mihalea, formație despre care ne aducem cu toții aminte și trebuie doar să fii tâmpit ca să nu apreciezi activitatea ei. Și cine nu știe să afle, actorul a făcut parte din Song și chiar a fost merituos în această privință. Ok, până aici nimic scandalos, chiar interesant!

Porumbelul căruia i-a dat drumul din gură Stanoevici este că demult, prin 89 sau 88 nu mai rețin eu, a fost la el acasă un colonel securist. Acesta, pe un ton blajin, i-ar fi spus că ar fi foarte bine pentru toată lumea dacă actorul s-ar căra din România! Auzi! Să stai la masă cu un colonel de securitate care să-ți spună așa, cu duhul blândeții, că de ce nu pleci omule? Ne-ai face tuturor un bine! În acest moment mie mi-a sărit muștarul!

Cine a fost acest om atât de periculos pentru regim? Habar n-am, căci în afară de câteva roluri lipsite de epocalitate eu nu-l țin minte, deși lui i-a plăcut să se laude cu filmul „Sania albastră”, mă rog, o chestie de gusturi. Dar, tot Bogdan Stanoevici ne lămurește de ce a fost el așa de rău pentru regim, auzi, că spunea și el bancuri pe care le spuneam cu toții, că asculta probabil Europa Libera, chestii de genul ăsta, așa cum recunoaște singur că erau glumițe „dar care se puteau interpreta”! Asta făceam aproape toți din România, singura deosebire este că nu existau atâți colonei de securitate să ne invite pe fiecare în parte să plecăm afară…

Și după întâlnirea asta cu colonelul, coincidență, Stanoevici s-a însurat cu o franțuzoaică și a plecat! Pac! Țac-pac!

Apoi, ce m-a deranjat pe mine au fost limbile pe care i le-a tras lui Nicu Ceaușescu, cică dacă nu era el nu exista Song și alte asemenea lucruri bune din România, nu era nici Costineștiul de la Marea Neagră, nici obeliscul! Da, așa, este, dar eu zic dacă nu exista tot neamul Ceaușescu…

Și am tot stat eu să mă gândesc care este șpilul la emisiunea asta, căci sunt bolnav de găurită și de asta sap peste tot. Și am înțeles, după o întrebare a unui tip pe facebook care dorea să știe cum e cu teatrele în Franța, zice Stanoevici că în hexagon s-a schimbat legea care finanța trupele de teatru. Noua legislație a avut ca efect dispariția multora dintre ele, și mă gândesc că și cea în care figura Stanoevici, iar astfel trupele de teatru care nu se puteau întreține singure s-au evaporat.

Chestiunea îmi devenise limpede, Stanoevici nu prea mai găsea de lucru. Dar ăsta nu este un motiv să te întorci în România! Ziceți ce vreți despre mine, dar nu mă veți putea convinge că există vreun om care să se întoarcă aici doar pentru că simte el că este român! Nu cred asta, întotdeauna există un motiv mai serios! N-am întâlnit pe nimeni și nici n-am auzit de cineva care să fi revenit din acest motiv. Deci, și în cazul actorului nostru mai exista ceva, probabil o femeie, cel mai plauzibil acesta este motivul, s-a întors pentru o femeie, nicidecum din patriotism.

Cireașa de pe tort este invitația lansată în eter de a merge să-l vedeți cum joacă, nu mai știu în ce sală de cinematograf, într-un mall din București. Da, emisiunea lui Andrei Partoș era practic o reclamă mascată la spectacolele în care joacă acum Bogdan Stanoevici. O chestiune pentru care, dacă aș fi făcut-o eu, aș fi zburat din toate redacțiile în care am lucrat până acum…

Și eu care la un moment dat credeam că am descoperit nedescoperitul: un român autentic!