Manipularea cu bani de la stat. Putinistul de lângă mine

blog timisoara putinist
Putinistul de langa mine
buton share Facebook       buton share Facebook

Fac parte dintre aceia care simt o profundă durere față de ceea ce se întâmplă în Ucraina. Mă afectează. Mai mult, simt că și această criză a mai produs un șoc în viața mea. Pandemia a tras o linie între noi, despărțind prieteni și chiar rude sau familii, când acest virus nenorocit ne-a împărțit în pro si contra. Acum, constat cu surprindere că oameni pentru care aveam o anumită stimă, pentru care aveam sentimente de prietenie sau doar respect, ei bine și acest fragment de lume se năruie.

Cu stupoare observ nu neapărat că sunt oameni care l-ar pupa bucuroși în fund pe Putin, era inevitabil să nu fie, iar pe lângă zecile de milioane de ruși, românii lingăi și dereglați mintal sunt totuși puțini. Mă surprinde însă locul unde a prins această otravă, printre oameni de la care nu m-aș fi așteptat în ruptul capului. Sau n-aș fi vrut…

Cum apare manipularea, cum rodește, cum se înfiripează? Opinia mea este că unul dintre motive ar fi comoditatea. Chiar dacă suntem de bună credință, ne este lene să gândim cu capul nostru. Și chiar dacă am fi educați să privim cu scepticism o știre „bombă”, o credem și o savurăm pentru că de fapt asta vrem să auzim. Când suntem setați pentru anumite informații

Caz concret: Măștile revoluției din Ucraina! Un film pe care mi l-a trimis cineva pe care nu-l pot bănui de putinism. Dar pe care după aceea mi-l trimit o mulțime de oameni. Nah, să văd și să mai tac naibii din gură, par a zice ei.

Adevărul despre Ucraina. O mare manipulare

Este vorba despre un film făcut de un francez care spune, cică, adevărul. Un documentar care a luat două premii. Bun, hai să vă spun experiența mea cu acest film și poate înțelegeți că m-am prins că este o făcătură. Nu uitați că am intrat în presa scrisă la începutul anilor 90. Și chiar dacă în ultimii ani mă ocup de bloguri și de site-urile altora nu înseamnă că m-am prostit. Sau cel puțin nu așa cum pretind fanii mei.

Bun, deci, filmul, pe care îl puteți vedea (și) pe acest site  sau pe Facebook. Începe frumos, cu un ton grav de documentarist dar care în cele din urmă deviază și te duce acolo unde vrea el. Sincer, ar trebui să fii cineva destul de informat ca să te prinzi de asta din primul moment. Cei mai mulți oameni nu sunt și adevărul acesta și este, că nu poți să fii bibliotecă de știri internaționale doar ca să înțelegi toate filmele la care te uiți.

Filmul despre care povestesc, ăsta care spune „adevărul despre Ucraina” mi se pare absolut părtinitor. El relatează în bună măsură despre un caz care, dacă vă aduceți aminte, seamănă cu unul petrecut la noi, la Târgu Mureș, în martie 1990. Și care a fost și acela o mare manipulare interetnică. Bun, revenim la Ucraina noastră.

În „Măștile revoluției” primul element care trebuie să-ți dea de gândit este faptul că autorul, un francez, voi vorbi despre asta mai jos, nu scoate un cuvânt despre anexarea Crimeii. Nimic despre omuleții verzi. Narațiunea acestuia pur și simplu sare peste vreo 18 luni, perioadă de timp care ar explica totul. Sau în mare parte. În accepțiunea jurnalistului, anexarea Crimeii a fost de fapt un referendum. Bun, nu mă bag eu în chestia asta, nu sunt atât de informat. Dar dacă te uiți la știri, dacă te preocupă ce se întâmplă în jurul tău, nu se poate să nu știi! Este imposibil să nu știi că în 2014 Crimeea a fost anexată de Rusia și că referendumul de anexare a fost o făcătură.

Cum simți manipularea dacă nu ești ziarist

Să presupunem că nu toți suntem la curent cu ce se întâmplă în lume. Sau ce a fost în Ucraina nu era neapărat ce ne interesa. Adevărat, sunt eu mai altfel, am fost jurnalist și cam casc ochii și urechile la tot ce e în jurul meu. Dar voi, ceilalți, când dați de o știre, de un film, orice care vă șochează și iese din să zicem tiparul a fi ceea ce bănuiați despre un subiect, căutați pe net. Și aflați și alte informații.

De exemplu, acest film este intens promovat de către un site (Incorectpolitic) pe care găsim materiale cu și despre Elena Șoșoacă, articole care ne spun că suntem conduși de evrei, că avem de luptat cu legile antiromânești,. mesaje antivacciniste… tot felul de chestii pe care eu le cataloghez la mizerii.

Or, oamenii de bună credință ar trebui să se întrebe de ce acest site promovează acest gen de mesaje? Și atunci vor înțelege. Vor aprecia altfel valoarea filmului.

Premii și alte surse de informații despre măștile revoluției

Nu doar în acest caz, dar în general când dați de subiecte din-astea „tari” care sunt în stare să răstoarne tot ce știați, e bine să căutați mai multe păreri. De exemplu, pe site-ul StopFake.org veți vedea o argumentație serioasă la de ce este acest film o manipulare? Printre argumente este și ceea ce v-am spus mai sus. Veți afla suficiente argumente că să înțelegeți că este o mare făcătură.

Elementul la care nu au un răspuns cei de la StopFake, respectiv acela că Măștile revoluției a luat două premii. Unul la Berlin în 2016, locul doi la Prix Europa Broadcasting și Cel mai bun film politic în Argentina la FICIP 2016. Despre acesta din urmă nu știu mai nimic, decât că este relativ nou, dar dacă au premiat un astfel de film or fi un fel de divizia județeană de fotbal din Amărâții din Deal.

În schimb, de ce a luat locul 2 la manifestarea oamenilor de presă de la Berlin în 2016? Eu cred că totul ar trebui văzut într-o altă cheie, respectiv aceea a contextului politic de atunci. Și Germania și Franța (aceasta din urmă sprijinind filmul prin ministerul culturii) dar și alte țări europene, le cam lingeau tălpile rușilor în acei ani. Știți și dvs., chiar se discuta că sancțiunile după anexarea Crimeii au fost foarte blânde.

Țările europene occidentale se văicăreau după gazul rusesc și erau foarte avide să aibă participanți ruși la manifestări sau să trateze tematica rusă în spațiul public. Urmăriți numai la tv acum să vedeți că se recunoaște deschis acest lucru. Așadar să acorzi un premiu unui film cu tematică rusească era un gest de curtoazie.

Și acum închei despre această labă tristă de film.

blog timisoara
Asa arata o informatie catalogata ca falsa pe contul de Facebook

Putiniștii exantivacciniști

Da, cred că una din principalele caracteristici ale unui putinist este aceea că a fost împotriva vaccinului. Apoi, dacă te iei în gură cu el și nu are argumente să te convingă te va împroșca cu tot felul de epitete. Putinistul este adesea un vulgar. Sau vulgară… Dar poate fi și o pupătoare de moaște, știu una…

Pe paginile lor de FB nu vei găsi altceva decât huo Biden, Huo Zelensky, mesaje antieuropene și toate aceste mizerii. Dar vei găsi și o difuzare de informații false, așa cum am găsit eu pe pagina unei „prietene” de-ale mele. Fetița asta spunea că mă știe de jigodie de când eram amândoi în presă. O altă manipulare, se dă jurnalistă. Să lucrezi la un ziar nu înseamnă că ești ziarist. Este ca și cum ar spune șoferul de la o uzină că este coleg cu directorul general. Mă rog, pe-acolo…

Putiniștii sunt, în opinia mea, niște nemernici.

Vezi și: Cum devii păcătos. Femeia putinistă

SEO Timisoara, administrare si promovare
Despre mateibit Articolele 189
Fost ziarist, acum sunt blogger. Locuiesc in Timișoara și mă ocup de site-uri. În afară de a scrie pe bloguri și de a face fotografii mă ocup de conținutul site-urilor. De SEO, de promovare, de web design de administrarea acestora. Se mai numește și creator de conținut