La Remetea Mare ambrozia este regină – iarba pârloagelor

blog ambrozie Timisoara
La Ianova ambrozia este buruiana omniprezentă

În privința combaterii buruienii ambrozia un blog din Timișoara pare neputincios. Căci, vreți nu vreți, ora exactă se dă de la București. Or, dacă suntem atenți, acolo buruiana a năpădit capitala. Vezi „Ambrozia a pus stăpânire pe Capitală”. În ceea ce privește răspândirea buruienii la Timișoara… nici aici nu e bine, aflăm din presa locală. Toate ziarele scriu despre ambrozia care ne-a luat (din nou) captivi. Suntem înconjurați de buruieni, în fiecare an, nimeni nu ia nicio măsură. Decât așa, de ochii lumii, povestim și povestim.

Or dacă în privința ambroziei, nepăsarea față de lege și dezinteresul față de cetățeni sunt mari la București și Timișoara, ce să mai spunem spune despre o primărie de comună!? Remetea Mare de exemplu!?

Extras din Normele Metodologice de aplicare Lege 62/2018:

Articolul 3

(1) Verificarea și identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritorială a unităților administrativ-teritoriale se efectuează de către autoritățile administrației publice locale, prin agenții agricoli angajați sau persoanele din cadrul acestora, desemnate prin dispoziție a primarului.

Când ambrozia este la ea acasă. Simptomele alergiei

Dacă n-ar crește și pe terenurile de pe domeniul public, am putea spune că ambrozia este buruiana săracului, în sensul că toată lumea și-o poate permite. Și nici nu trebuie să facă nimic pentru a o înmulți. Însă dincolo de tenta sarcastică, să subliniem că efectele nocive ale acestei buruieni sunt dintre cele mai neplăcute. Și în același timp serioase…

Alergia la ambrozie este resimțită în primul rând de către persoanele care nu au mai fost alergice. Se estimează că din totalul populației active a României, respectiv din 9 milioane, aproximativ 500 de mii de oameni sunt sensibili la ambrozie.

Simptomele sunt:

  • Strănut repetat;
  • Congestie nazala (nas infundat);
  • Rinoree (secretie nazala apoasa);
  • Cefalee;
  • Ochi iritați;
  • Senzatie de mâncărime în gât.

» Alergia la Ambrozie. Diagnostic și tratament

Dacă aveți cel puțin una din simptomele de mai sus, vă recomandăm să vizitați un medic. Acesta vă va face un test cutanat. Tratarea cu neglijență a alergiei la ambrozie poate duce la afecțiuni pulmonare mai grave, chiar la astm.

Cum scăpăm de Ambrosia artemisiifolia

În primul rând ar trebui să ne îngrijim să nu crească pe terenul nostru. O putem stârpi relativ ușor, se înmulțește doar prin semințe. Apoi, ar trebui să sperăm că există un oarece interes la primărie vis-a-vis de acest aspect. Ambrozia, cunoscută și ca „iarba pustiului” dă de fapt nota unei localități și spune multe despre felul în care acesta este condusă.

Deci, dacă nimeni nu face nimic, ar trebui să încercăm să sesizăm noi autoritățile. În acest sens există o aplicație a Consiliului Județean Timiș. Respectiv la adresa https://stopambrozie.cjtimis.ro/ ar trebui să puteți face o reclamație. Faceți o fotografie cu terenul pe care se află ambrozia și trimiteți-o prin aplicație. Să nu uitați însă să activați locația pe telefonul dvs mobil. Pentru a putea fi identificat locul.

Am citit însă comentariile referitoare la aplicație despre stoparea răspândirii ambroziei. Spuneau că pe autorități le cam doare la bască de reclamații. Să sperăm că nu va fi așa. Dacă nu, Dumnezeu cu mila.

Totuși, dacă facem toți reclamație și „bombardăm” CJ Timiș cu informații despre răspândirea ambroziei la Remetea Mare, de exemplu, cred că nu se poate să nu fim băgați în seamă.