Îi contest pe toti! Si-i împușc pe autostradă…

lupator
poză de pe net, nu mai stiu de unde, că eram nervos…

 Ca să scrii un text despre ceva trebuie să fii calm! Să-ți fie limpede subiectul și să-l știi ca pe „Tatăl nostru”, să știi care vasăzică de unde începi și unde sfârșești, în fond care e finalitatea demersului, mai pe scurt de ce spui ceea ce crezi că spui? Asta este teoria! Ori eu, care de câteva zile mă pregătesc să scriu despre autostrăzi, mărturisesc că încă nu mă simt în stare și dacă stau bine și mă gândesc cred că o să și crăp și tot nu mă voi putea liniști! Adică problema mea este simplă: vreau să fac o sinteză cu stadiul autostrăzii dintre Timișoara și Deva și nu reușesc…

În primul rând nu mai înțeleg nimic din partea de la Lugoj la Deva. Bun, mi-a devenit limpede mie că s-au atribuit contractele, în sfârșit, Doamne ajută și că se pot apuca de lucru pe cele două tronsoane de la Dumbrava la Ilia! Însă când o să fie asta nu știe nici tata din groapă. Că până la Dumbrava ar fi cică autostradă, dar mai trebuie făcută jonțiunea cu centura Lugolului, la care se lucrează intens zic ăia… Șefii, drumarii, guvernanții și naiba să-i ia pe toți zic că la mijlocul lui noiembrie va fi gata și atunci vom bea șampanie și vine Victoraș să taie panglica. Dar parcă nu-mi vine mie să cred, eu zic că va fi gata la Anul Nou, măcar de 8 martie sau poate de Paște, dar să fie.

Apoi, urmează acum o parte horror, de la Ilia la Deva se apucă băieții să reproiecteze! Deci, după ce e gata proiectul urmează licitații, contestații, așteptări, judecăți, licitații și iar contestații. Mai departe nu știu.

În ceea ce privește Timișoara-Lugoj, ar trebui să țopăi? Nu. Tronsonul doi este din nou contestat. Mă omoară contestațiile astea, prețurile, licitațiile, judecățile, tronsoanele, licitațiile, contestațiile și de fapt toate rahaturile astea de șmenuri care apar la noi când e vorba să se facă un drum, o fabrică de lapte, un veceu public sau o creșă pentru țigani! Adică s-au făcut 10 km din autostrada de la Timișoara către Lugoj, s-a făcut licitație pentru tronsonul doi, depus dosare, licitație, adjudecare, etc. etc , s-a terminat cu judecarea și cică s-ar fi dat decis câștigătorul și acum gata, altă bombă! Se contestă din nou! Ce se contestă? Contestația care a fost respinsă… Mor. Mai ales că deja s-a stricat primul tronson din autostradă, au apărut gropile-n asfalt, dumnezeii ei de garanție de lucrări…

Ar trebui să mă doară-n fund, ce naiba-mi bat eu capul cu prostiile astea, să-mi văd de treburile mele și să mă plimb prin Croația și să-mi bag picioarele-n ea de Românie! Și cred că așa voi și face, păi nu?, plec dimineața la 7 spre Adriatica, la 19 seara fac deja baie la Porec, dacă mă forțez puțin ajung și la Pula! La vară, că acum e invers și deja am fost.

Uf… Păi dacă e să vorbim serios, noi, românii avem o mare problemă cu licitațiile și concursurile, contestațiile și privatizările. Și dacă e să fim și mai serioși, de când e Ponta cu gașca lui parcă suntem și mai tâmpiți. Nu zic că ăia de la PDL au fost mai breji, că-s tot o apă și-un pământ, mi-aduc aminte și-acum cum l-am așteptat pe Frunzăverde la aeroport la Caransebeș, când a venit cu investitorii americani, McNutt și hoarda, ăia care au spart combinatul de la Reșița, ce mare tam-tam au făcut și pedeliștii, și cederiștii și toți, că-s la fel, nu-i unul mai bun ca altul! Dar acum, parcă e sfârșitul, privatizările noastre au fost de pomină, râde Europa, râde America, râde și Congo. Iar Victoraș cu poantele lui mă termină! E mai rău ca Băse și glumele lui, doi tembeli!

Revenind la autostradă, zic din nou, de câteva zile mă pregătesc să fac un fel de rezumat, o concluzie, o sinteză, cum vreți să spuneți și nu pot. Nu sunt liniștit. Mă enervez doar când spun în gând „autostradă”…

Iar acum vreo juma de oră am aflat că ar fi bine să vină niște procurori europeni, adică niște magistrați care nu fac sluj în fața nimănui, sunt independenți de orice legislație națională, care să ancheteze fraudele cu banii europeni, iar ai noștri nu vor. Cine nu vrea? Fenechiu! Dacă-l întrebăm pe Jiji, va spune și el din celulă că nici el nu vrea. Și să fie procurorii din nou ca pe vremea lui Ceașcă, adică să procure blugi, cafea, case și Vegeta.

Mă apucă dracii!