Garda de Mediu este și toxică, nu doar inutilă!

cauciucuri in padure langa Timisoara ignorate de garda de mediu
Cauciucuri uzate in padure, langa Timisoara, ignorate de Garda de Mediu...
buton share Facebook       buton share Facebook

Citisem de curând o știre că Garda de Mediu a dat o amendă de 70.000 de lei unora care adunau fier vechi. N-aveau acte, logic, ei adunau deșeurile astea prin metoda „din poartă-n poartă”. Parcă-i văd pe vitejii comisari: „Aha, deci n-aveți acte, jap, vă confiscăm și mașina! Nu doar amendă…”

Bănuiesc că asta s-a întâmplat pe undeva printr-un sat din Timiș. Nu știu, ziarul nu spune, or fi fost pe la mine prin sat, posibil, știrea nu suflă o vorbă despre asta.

» Timiș: amendă de 70.000 de lei pentru colectarea de fier „din poartă-n poartă”

Adevărul despre cei care colectează fier vechi „din poartă-n poartă”

Acum, sub rezerva că vor fi și alții, mai bandiți, mai aproape de imaginea a ceea ce știți dvs că ar fi un „colecționar” de fier vechi, să vă spun cam cum i-am văzut eu. În satul meu (ei, sat, un fel de dormitor pentru Timișoara!) unii veneau cu căruța. Un bărbat sau doi, unul-doi copii, aveau doi cai și mergeau pe ulițe. Oamenii știau că vin după fier vechi și le lăsau în fața porții. Se întâmpla să mai treacă și pe la mine, mă-ntrebau din priviri și se duceau mai departe.

Căruța lor era cu tot felul de table, carcase de mașini de spălat, frigidere vechi, chestii din-astea. Locuiau în satul vecin, știu asta pentru că aveau vizibil numărul de înregistrare al căruței.

Mai „cunosc” câțiva care veneau cu o dubă, un Fiat vechi și răblăgit. Astă vară i-am văzut de mai multe ori. Era un bărbat, o femeie și o fetiță de vreo 12 ani. Mergeau pe ulițe cu duba având motorul în viteza-ntâi. Întrebau pe cine-ntâlneau: n-aveți fier? M-am ciocnit și eu de ei, i-am văzut la magazinul alimentar și acolo am studiat-o pe fetiță. Sincer, mi-a părut rău de ea. Oamenii aceștia păreau a fi de undeva de prin Sălaj judecând după numărul de înmatriculare.

Repet, aceștia sunt oamenii pe care i-am văzut eu colectând fier vechi „din poartă-n poartă”. Or fi și alte specii. Deși, mă gândesc, păsările călătoare s-au dus de multă vreme să colecteze de pe alte meleaguri!

atelaj de pe camp langa Timisoara
atelaj pe un camp de langa Timisoara

Viața după Garda de Mediu

Cu siguranță că nu toți colectorii aceștia sunt prinși și beliți, adică amendați și cu rablele confiscate. Cred că pe ăla din ziar l-o fi pârât careva sau o fi fost vreun comisar deștept care a vrut să-și arate mușchii. Stau și mă-ntreb, ce s-ar întâmpla dacă toți acești mari afaceriști ar fi lăsați fără mijloacele de subzistență, dacă li s-ar confisca mașinile? Vă spun eu: ne-ar lua dracul!

Iar luarea asta de către Necurat nu s-ar face așa… vizibil, că ne-ar prinde de după umeri sau ne-ar pune lațul de gât! Nu, n-ar fi așa vizibil. Dar câmpurile și maidanele fără construcții s-ar umple de gunoaie. Iar pe Garda de Mediu, în marea ei nesimțire, ar durea-o-n spate!

Ați înțeles așadar de ce este Garda de Mediu toxică? Pentru că se luptă exact cu cei care fac curățenie. Cu cei care, de bine de rău, mai adună ce nu face Garda. Bine, nu zic că onor comisarii ar trebui să adune cu mânuțele lor, nu, dar măcar să-și dea interesul. Să-și miște fundurile. Sau, poate asta ar fi mai bine, să fie angajați pe criterii profesionale și nu politice.

Am scris într-un articol că niște saci de gunoi au stat lângă o barieră de cale ferată timp de două luni. Nu au deranjat pe nimeni! Două luni! Nici pe primărie, nici pe Gardă, nici Agenția… Câmpurile din jurul Timișoarei se umplu de gunoaie,

protectia mediului langa Timisoara
De ce nu se ocupa Garda de Mediu de astfel de practici? Probabil pentru că ar trebui să se ocupe și de primării… de primar…

„Scrieți-ne, dați-ne coordonatele de GPS că ne ocupăm noi!”

Cam așa erau îndemnurile celor de la mediu acum vreo doi ani. Acum nu mai știu, nu i-am mai urmărit pentru că mi se par neserioși. Adică ziceau să facem poze cu locurile unde se depozitează, unde se încalcă legislația, că vin ei și rezolvă. Vin pe dracu’ să-i ia!

Mi-am pierdut timpul să caut unde aruncă oamenii deșeuri, să fac poze, să trimit la Gardă sau la APM, că așa ziceau, că se ocupă… Adevărul este că toate locurile pe care le-am depistat, nu doar că n-au fost curățate, ci sunt mai multe și mai pline de mizerie. Ba, petiția mea nici nu mai există. Contul pe care mi l-am făcut la ei este gol. Parcă aș fi un user cu abonament să le citească lor comunicatele…

» Timișoara de lângă noi și blestemul universal valabil; (Vezi cum se aruncă gunoaie la Bencecul de Sus, text scris în 2021)

Așa că, mai scutiți-mă! Poate că Octavian Berceanu acela a fost totuși un șef bun la Mediu. El spunea că practic nu are cu cine depista adevăratele infracțiuni la mediu. Se leagă de ăștia care adună de prin sate ca să nu ajungă pe câmp…

» Vezi mai multe articole scrise de mine despre cei din garda de mediu

» Șeful Gărzii de Mediu este numit politic, nu are niciun fel de pregătire în domeniu

SEO Timisoara, administrare si promovare
Despre mateibit Articolele 189
Fost ziarist, acum sunt blogger. Locuiesc in Timișoara și mă ocup de site-uri. În afară de a scrie pe bloguri și de a face fotografii mă ocup de conținutul site-urilor. De SEO, de promovare, de web design de administrarea acestora. Se mai numește și creator de conținut