Restaurarea unei fotografii vechi primite pe telefonul mobil

Fotografiatul cu telefonul mobil nu este o soluție profesionistă. Indiferent de telefonul dvs., de cât de bun este, de câți megapixeli are camera lui. Sunt elemente tehnice pe care nu le stăpâniți, nu le știți sau nu le puteți controla. Printre cele mai comune erori am putea aminti:

  • Unghiul de fotografiere, respectiv cel dintre axa obiectivului si planul imaginii de fotografiat. Dacă nu e de 90 grade imaginea se deformează.
  • Lumina dă reflexe pe poza veche, acestea deranjează în mod evident. Pentru atenuarea se folosesc paravane sau filtre de polarizare.
  • Calitatea obiectivului are o mare influență. La aparatele de fotografiat profesioniste avem de-a face cu lentile din sticlă, iar la telefoanele mobile este de regulă din plastic. Este o dioferență de calitate fantastică, ceea ce influențează reproducerea corectă a fotografiei vechi.
  • Stabilitatea are și ea un rol, de exemplu, fotografia veche pe care o reproduceți poate fi mișcată de adierea vântului. Sau dvs., vă mișcați. Pentru aceasta se folosesc trepiede, cablu declanșator…
fotografii vechi restaurare
Fotografie veche restaurată după o copie cu telefonul mobil. Click pentru a vedea cum a fost înainte și după prelucrarea digitală

Fotografie veche prelucrata dupa o imagine primită pe whatsapp. Adică după o copie făcută cu telefonul mobil. Partea proastă a acestui tip de lucrări este că nefiind făcute profesionist au diverse probleme. De exemplu, fotografierea nu s-a realizat pe un ax perpendicular pe imagine. Efectul va fi o deformare a perspectuivei.

Apoi, fotografia-realizată cu telefonul mobil primește un luciu care este foarte greu „de scos”. (De obicei se folosesc filtrele de polarizare, niște accesorii care nu sunt în general accesibile aparatelor de fotografiat comune, cu atât mai mult telefoanelor mobile.)

Cea mai bună soluție este ca imaginile să fie scanate cu o „sculă” bună, respectiv cu un scaner special pentru fotografii.

Alt defect ar fi acela că imaginile sunt tăiate. În fotografia care urmează a fi prelucrată nu va „intra” astfel tot. În cazul de față, persoanei din mijloc îi lipsește o parte din cap. Chestiune de multe ori imposibil de suplinit.

Fotografii vechi transformare în color

fotografii vechi restaurate si virate diferite nuante color
Fotografii vechi restaurate si virate in diferite nuante culoare

De multe ori se vrea transformarea unei fotografii vechi monocrome – de regulă alb-negru sau sepia – într-una color. Adică, acest proces de colorare ar urmări transformarea ei în ceva mai apropiat de modernitatea zilelor noastre.

Eu, pe plan personal, nu aș fi de acord cu astfel de prelucrare a fotografiilor. Pentru simplul fapt că ele vor pierde din farmec. Din acuratețe, din realitate. Cine poate ști ce culoare aveau ochii, părul? Rochia sau pantalonii? Nici proprietarii imaginilor nu mai știu acese detalii. (Nici nu le-au știut vreodată.)

O alternativă la transformatrea unei fotografii vechi într-una color ar fi virarea acesteia în diverse toanlități. Cum este exemplul de mai sus. Mi se pare o soluție mult mai elegantă și mai corectă. Redă parfumul de epocă mai bine decât încercarea de a obține o imagine color nereală.

Fotografia veche și transformarea în tablou

restaurare trucaj fotografii vechi
Restaurare trucaj recuperare poze vechi de familie.

Cele două fotografii din partea stângă au fost separate. Se prezentau într-o stare destul de avansată de degradare. Opinia mea este că dacă mai stăteau câteva luni ar fi fost foarte dificil de recuperat.

Prin recompunerea lor și aranjamentul acesta am reușit ca din două poze vechi să scot un tablou foarte bun. Am făcut pe plac urmașilor acestor persoane care demult au trecut într-o altă lume. Este una din lucrările mele cele mai dragi.

Observație: Ar mai trebui spus că imaginile din stânga sunt mai mici pentru că așa le-am pus eu în exemplu. În realitate ele sunt de dimensiunea tabloulului final. De reținut ideea că dintr-o fotografie se poate face doar una puțin mai mare. Nu neapărat un tablou, sau depinde ce înțelegem prin tablou. În schimb, dintr-o imagine (poză) mare se pot face tot genul de fotografii mai mici sau de aceeași dimensiune.

Colorarea unei imagini alb-negru. Sau colorizarea!?

Nu sunt puțini cei care doresc transformarea unor fotografii alb-negru în imagini color. Dar cât de reale sunt aceste transformări de imagini alb-negru în fotografii color?

Vă redau un exemplu de restaurare a unei imagini pe hârtie, din vremurile argentice. Restaurată și „colorată” manual. Apoi, vă prezint și transformarea imaginii alb-negru obținută într-una color.

fotografie veche inițială
fotografia restaurată
transformată de mine
collorizată de software specializat

Transformarea s-a realizat printr-un soft la care puteți apela și dvs., e gratuit. Mai sunt astfel de programe și toate funcționează cam la fel. Eu vă dau două linkuri.

  • My Heritage – software de transformare/corectare a imaginilor. Mă rog, așa-și spune, opinia mea este alta dar descoperiți și dvs.
  • DeepAI – o altă aplicație care, ați realizat desiogur, funcționează și ea pe baza inteligenței artificiale

Recuperare de fotografii de pe legitimații, acte, diplome…

restaurare fotografii vechi

Fotografii vechi, retușate și recondiționate


Imaginea originală datează din anii 70 și a fost luată de pe o legitimație. Fotografia avea un carton lucios, era de o calitate relativ bună și s-a putut mări în condiții excelente.
restaurare poza de legitimatie
Restaurare retusare marire poza de legitimatie
Uneori, după persoanele dragi rămâne doar o fotografie de legitimație. Restaurată și recondiționată se poate face o fotografie mai mare, de pus într-o ramă și să fie pe birou…
reconditionare fotografie veche legitimatie
Recuperare-reconditionare fotografie legitimatie veche

Imaginea de mai sus a fost atât de proastă și atât de mică încât (sincer) n-am crezut că pot scoate ceva. Să vă spun două vorbe despre fotografia veche sursa acestei lucrări. Închipuiți-vă că dezlipiți un timbru cât o unghie de pe o scrisoare veche, veche… E subțire, îndoit și ai tot timpul senzația că se rupe între degete. Cam așa era poza inițială.

Astfel de fotografii nu ar trebui mărite foarte mult. Se vede orice imperfecțiune. Dar dacă doriți o fotografie de pus într-o ramă mică, pe birou, cu aer de epocă, asta merge.

Recuperare de fotografii color

Nu aș putea spune că fotografiile color de mai jos sunt restaurate. Mai degrabă recondiționate. Dacă vă uitați la cea din stânga, originala, veți observa niște pete roșii. Sunt semnul începutului sfârșitului. Mai este doar o chestiune de săptămâni-luni până nu se va mai distinge nimic din fotografie.

recuperare fotografie color
Fotografie color pe cale de a fi distrusă de timp
restaurare foto cu balerina
Balerina, foto color, imagine veche, reconditionare
Fotografiile color vechi sunt făcute cu pigmenți care nu rezistă în timp. Dacă în vechiul laborator fotografic nu a fost spălată suficient de bine, rămân reziduuri chimice care o fac să se degradeze mai repede. O recondiționare digitală și o reîmprospătare a culorilor este un procedeu uzual la aceste „poze vechi”…

Recondiționare fotografii de epocă

restaurare reconditionare fotografie veche
Restaurare recondiționare fotografie de epocă
O fotografie veche cu un troleibuz din anii 50. Pentru cineva, această poză este una dintre cele mai importante amintiri. Mărturisesc că și mie îmi plac, mi-e drag să lucrez pe imaginile vechi. Îmi aduc aminte că aveam un unchi șofer de autobuz pe un traseu din oraș. Uneori fugeam de la școală ca să mă plimb cu autobuzul. Din păcate, nu am nicio fotografie de atunci, e doar o amintire veche…
retus trucaj foto digital
Trucaje prelucrare digitala foto cu o mireasa
Aici este o imagine cu o mireasă și invitata sa la nuntă, probabil o bună prietenă. Tatăl miresei însă a fost încântat de cât de frumoasă e fata lui. A dorit după această fotografie un tablou, dar fără prietena miresei. I-am scos-o din cadru. Nu este neapărat o forografie veche, este un trucaj de-a dreptul. În fine, o măsluire nevinovată…

» Câteva dintre cele mai vechi fotografii din lume și cât valorează ele