Operația de restaurare a unei fotografii vechi este diferită de retușare, de recondiționare sau alte manopere de să zicem mai mică importanță. Restaurarea de fotografii, vreau să spun adevărata restaurare, este ceva deosebit de complex. Iar aceasta înseamnă timp și muncă.

Oamenii (mare parte din ei) cred în sinea lor că se poate face totul printr-un program pe calculator. Că există un fel de software specializat care face totul. Și ca să fiu sincer, „inteligența artificială” chiar poate repara multe defecte de genul zgârieturilor și a petelor. Însă restaurarea unei fotografii vechi produce de cele mai multe ori o fotografie nouă. O altă imagine, pe care trebuie să fim pregătiți să o acceptăm. Pentru că ea nu a existat niciodată, ci este doar o variantă a imaginației celui care lucrează.

restaurare fotografii vechi scanare filme

În rândurile de mai jos voi prezenta diferitele tipuri de lucări pe care le pot face. Nu se încadrează toate în noțiunea de restaurare, dar orice fotografie veche este o sursă de inspirație. Te face să vezi și să înțelegi cum era atunci, pe vremea aceea. Iar astfel vei putea să lucrezi la altele asemănătoare. Deci, cam cum văd eu restaurarea fotografiilor vechi, recondiționarea lor, retușul… Un fel de prezentare a serviciilor…

Descriere servicii, ce fac și ce nu fac

Pe scurt, ofer servicii de genul:

 • Restaurare fotografii vechi, retuș, recondiționare sau trucaje;
 • Scanare filme negative sau pozitive (diapozitivie).
 • După scanarea de pe filmele foto vechi veți obține fișiere pe care apoi le puteți printa. Faceți fotografii de familie sau tablouri…

Prelucrare exclusiv digitală a fotografiilor

De reținut că procesul de restaurare al fotografiilor vechi se realizează integral prin prelucrare digitală. Prin urmare, fotografiile pe car le prelucrez, le returnez în varianta originală. Clientul va primi fotografia înapoi, plus un fișier în format digital, respectiv o imagine de tip jpeg la o compresie mică.

Cu fișierul pe care-l primiți veți pute face oricâte copii doriți, oricând și la orice dimensiune. (Desigur, în anumite condiții calitative. Vă recomand să citiți despre mărirea fotografiilor, mărirea imaginilor…)

Ce nu fac la fotografii sau tablouri

Este util și interesant să fac câteva precizări. Au la bază observații bazate pe ceea ce mi s-a cerut până acum:

 • Nu curăț fotografiile de pete, nu elimin „gălbeneala” cu spirt și nici cu alt detergent sau soluție miraculoasă. Repet, asupra fotografiei în sine nu intervin, eu scanez imaginea dvs și o prelucrez digital. O prelucrez doar în format electronic.
 • Nu curăț tablourile de pe pereți, nici pe față și nici pe spate! Nici carpetele!
 • Nu dau curs solicitărilor fanteziste. De exemplu să fac un poster după o imagine cât o cutie de chibrituri.

Scanare pozitive, negative, diapozitive…

Pentru amatorii de fotografie clasică, pentru colecționari sau cei care doresc să-și frepună în valoare vechile negative ori diapozitive:

 • Scanez pozitive, respectiv fotografii alb-negru sau color;
 • Scanare și convertire în fișiere de tip bitmap (jpeg sau png) a oricărui tip de document, inclusiv lucrpri de genul timbrelor fiscale sau poștale;
 • Diapozitive de format 24×36

Desigur, orice imagine care poate fi scanată sau convertită. Inclusiv cărți care merită a fi scanate, altele decât cele pe care v-ar fi mai ieftin să le cumpărați dintr-un anticariat.

Restaurarea fotografiilor vechi

Un exemplu de fotografie veche restaurată ar putea fi cel de mai jos. Imaginea inițială era grav deteriorată și din ea lipsea chiar subiectul. Un soldat care chiar a fost în fotografie, dar suportul fizic de hârtie a fost iremediabil distrus.

restaurare fotografie veche cu soldati
Restaurarea unei fotografii vechi cu soldati.

Această imagine se poate repara? Dacă acceptați ideea că fotografia este cu totul nouă da. Este o imagine nouă, reparată (photo-fix cum se spune) care aproape că nu a existat…

Noua fotografie redă însă atmosfera, personajul principal, epoca…

Fotografii vechi primite pe telefonul mobil

Fotografiatul cu telefonul mobil nu este o soluție profesionistă. Indiferent de telefonul dvs., de cât de bun este, de câți megapixeli are camera lui. Sunt elemente tehnice pe care nu le stăpâniți, nu le știți sau nu le puteți controla. Printre cele mai comune erori am putea aminti:

 • Unghiul de fotografiere, respectiv cel dintre axa obiectivului si planul imaginii de fotografiat. Dacă nu e de 90 grade imaginea se deformează.
 • Lumina dă reflexe pe poza veche, acestea deranjează în mod evident. Pentru atenuarea se folosesc paravane sau filtre de polarizare.
 • Calitatea obiectivului are o mare influență. La aparatele de fotografiat profesioniste avem de-a face cu lentile din sticlă, iar la telefoanele mobile este de regulă din plastic. Este o dioferență de calitate fantastică, ceea ce influențează reproducerea corectă a fotografiei vechi.
 • Stabilitatea are și ea un rol, de exemplu, fotografia veche pe care o reproduceți poate fi mișcată de adierea vântului. Sau dvs., vă mișcați. Pentru aceasta se folosesc trepiede, cablu declanșator…
fotografii vechi restaurare
Fotografie veche restaurată după o copie cu telefonul mobil. Click pentru a vedea cum a fost înainte și după prelucrarea digitală

Fotografie veche prelucrata dupa o imagine primită pe whatsapp. Adică după o copie făcută cu telefonul mobil. Partea proastă a acestui tip de lucrări este că nefiind făcute profesionist au diverse probleme. De exemplu, fotografierea nu s-a realizat pe un ax perpendicular pe imagine. Efectul va fi o deformare a perspectuivei.

Apoi, fotografia-realizată cu telefonul mobil primește un luciu care este foarte greu „de scos”. (De obicei se folosesc filtrele de polarizare, niște accesorii care nu sunt în general accesibile aparatelor de fotografiat comune, cu atât mai mult telefoanelor mobile.)

Cea mai bună soluție este ca imaginile să fie scanate cu o „sculă” bună, respectiv cu un scaner special pentru fotografii.

Alt defect ar fi acela că imaginile sunt tăiate. În fotografia care urmează a fi prelucrată nu va „intra” astfel tot. În cazul de față, persoanei din mijloc îi lipsește o parte din cap. Chestiune de multe ori imposibil de suplinit.

Fotografii vechi transformare în color

fotografii vechi restaurate si virate diferite nuante color
Fotografii vechi restaurate si virate in diferite nuante culoare

De multe ori se vrea transformarea unei fotografii vechi monocrome – de regulă alb-negru sau sepia – într-una color. Adică, acest proces de colorare ar urmări transformarea ei în ceva mai apropiat de modernitatea zilelor noastre.

Eu, pe plan personal, nu aș fi de acord cu astfel de prelucrare a fotografiilor. Pentru simplul fapt că ele vor pierde din farmec. Din acuratețe, din realitate. Cine poate ști ce culoare aveau ochii, părul? Rochia sau pantalonii? Nici proprietarii imaginilor nu mai știu acese detalii. (Nici nu le-au știut vreodată.)

O alternativă la transformatrea unei fotografii vechi într-una color ar fi virarea acesteia în diverse toanlități. Cum este exemplul de mai sus. Mi se pare o soluție mult mai elegantă și mai corectă. Redă parfumul de epocă mai bine decât încercarea de a obține o imagine color nereală.

Fotografia veche și transformarea în tablou

restaurare trucaj fotografii vechi
Restaurare trucaj recuperare poze vechi de familie.

Cele două fotografii din partea stângă au fost separate. Se prezentau într-o stare destul de avansată de degradare. Opinia mea este că dacă mai stăteau câteva luni ar fi fost foarte dificil de recuperat.

Prin recompunerea lor și aranjamentul acesta am reușit ca din două poze vechi să scot un tablou foarte bun. Am făcut pe plac urmașilor acestor persoane care demult au trecut într-o altă lume. Este una din lucrările mele cele mai dragi.

Observație: Ar mai trebui spus că imaginile din stânga sunt mai mici pentru că așa le-am pus eu în exemplu. În realitate ele sunt de dimensiunea tabloulului final. De reținut ideea că dintr-o fotografie se poate face doar una puțin mai mare. Nu neapărat un tablou, sau depinde ce înțelegem prin tablou. În schimb, dintr-o imagine (poză) mare se pot face tot genul de fotografii mai mici sau de aceeași dimensiune.

Colorarea unei imagini alb-negru. Sau colorizarea!?

Nu sunt puțini cei care doresc transformarea unor fotografii alb-negru în imagini color. Dar cât de reale sunt aceste transformări de imagini alb-negru în fotografii color?

Vă redau un exemplu de restaurare a unei imagini pe hârtie, din vremurile argentice. Restaurată și „colorată” manual. Apoi, vă prezint și transformarea imaginii alb-negru obținută într-una color.

fotografie veche inițială
fotografia restaurată
transformată de mine
collorizată de software specializat

Transformarea s-a realizat printr-un soft la care puteți apela și dvs., e gratuit. Mai sunt astfel de programe și toate funcționează cam la fel. Eu vă dau două linkuri.

 • My Heritage – software de transformare/corectare a imaginilor. Mă rog, așa-și spune, opinia mea este alta dar descoperiți și dvs.
 • DeepAI – o altă aplicație care, ați realizat desiogur, funcționează și ea pe baza inteligenței artificiale

Recuperare de fotografii de pe legitimații, acte, diplome…

restaurare fotografii vechi

Fotografii vechi, retușate și recondiționate


Imaginea originală datează din anii 70 și a fost luată de pe o legitimație. Fotografia avea un carton lucios, era de o calitate relativ bună și s-a putut mări în condiții excelente.
restaurare poza de legitimatie
Restaurare retusare marire poza de legitimatie
Uneori, după persoanele dragi rămâne doar o fotografie de legitimație. Restaurată și recondiționată se poate face o fotografie mai mare, de pus într-o ramă și să fie pe birou…
reconditionare fotografie veche legitimatie
Recuperare-reconditionare fotografie legitimatie veche

Imaginea de mai sus a fost atât de proastă și atât de mică încât (sincer) n-am crezut că pot scoate ceva. Să vă spun două vorbe despre fotografia veche sursa acestei lucrări. Închipuiți-vă că dezlipiți un timbru cât o unghie de pe o scrisoare veche, veche… E subțire, îndoit și ai tot timpul senzația că se rupe între degete. Cam așa era poza inițială.

Astfel de fotografii nu ar trebui mărite foarte mult. Se vede orice imperfecțiune. Dar dacă doriți o fotografie de pus într-o ramă mică, pe birou, cu aer de epocă, asta merge.

Recuperare de fotografii color

Nu aș putea spune că fotografiile color de mai jos sunt restaurate. Mai degrabă recondiționate. Dacă vă uitați la cea din stânga, originala, veți observa niște pete roșii. Sunt semnul începutului sfârșitului. Mai este doar o chestiune de săptămâni-luni până nu se va mai distinge nimic din fotografie.

recuperare fotografie color
Fotografie color pe cale de a fi distrusă de timp
restaurare foto cu balerina
Balerina, foto color, imagine veche, reconditionare
Fotografiile color vechi sunt făcute cu pigmenți care nu rezistă în timp. Dacă în vechiul laborator fotografic nu a fost spălată suficient de bine, rămân reziduuri chimice care o fac să se degradeze mai repede. O recondiționare digitală și o reîmprospătare a culorilor este un procedeu uzual la aceste „poze vechi”…

Recondiționare fotografii de epocă

restaurare reconditionare fotografie veche
Restaurare recondiționare fotografie de epocă
O fotografie veche cu un troleibuz din anii 50. Pentru cineva, această poză este una dintre cele mai importante amintiri. Mărturisesc că și mie îmi plac, mi-e drag să lucrez pe imaginile vechi. Îmi aduc aminte că aveam un unchi șofer de autobuz pe un traseu din oraș. Uneori fugeam de la școală ca să mă plimb cu autobuzul. Din păcate, nu am nicio fotografie de atunci, e doar o amintire veche…
retus trucaj foto digital
Trucaje prelucrare digitala foto cu o mireasa
Aici este o imagine cu o mireasă și invitata sa la nuntă, probabil o bună prietenă. Tatăl miresei însă a fost încântat de cât de frumoasă e fata lui. A dorit după această fotografie un tablou, dar fără prietena miresei. I-am scos-o din cadru. Nu este neapărat o forografie veche, este un trucaj de-a dreptul. În fine, o măsluire nevinovată…

Evaluarea fotografiei, expedierea, comanda serviciului

Dacă ați ajuns la concluzia că vă doriți recuperarea / restaurarea unei fotografii vechi, atinse de trecerea timpului înseamnă că vă prețuiți amintirile. Iar dacă m-ați ales pe mine pentru acest serviciu mă simt onorat și apreciez. În acest caz, cel mai bine este să mă întrebați dacă pot să execut ceea ce doriți dvs. Trebuie să evaluez cererea dvs, să văd fotografia pe care vreți s-o reparați. Așadar vă sugerez cele de mai jos.

Examinarea preliminară a fotografiei

15 minute 30 de minute

Cum știi dacă o fotografie veche poate fi sau nu restaurată/recondiționată de mine. Adică dacă mă încumet sau nu să o repar.

 1. Fotografiați-o cu telefonul mobil

  În această fază nu e nevoie de o tehnică fotografică nemaipomenită, ci am nevoie de o imagine pentu a putea evalua. Fotografiați cât mai corect, eventual faceți mai multe fotografii cu mai multe setări. Apoi, trimiteți imaginea pe whatsapp sau prin e-mail.
  fotografie veche

 2. Scanați imaginea și trimiteți-o ca fișier atașat pe adresa mea de mail, respectiv mateibit@yahoo.com. Însă vă rog să mă și anunțați, poate mesajul dvs intră la spam și eu nu am de ude ști…

  Am nevoie de o imagine cu rezoluția de la 300dpi în sus. Adică un scan la rezoluția 600dpi ar fi ideal.

  Pentru a obține o calitate cât mai bună, vă sugerez să folosiți rezoluția optică, nu cea interpolată, care este ceva diferit. Desigur că nu toți avem la dispoziție scannere performante, dar pentru o evaluare este suficient și un aparat multifuncțional.
  scanner fotografii

 3. Trimiteți fotografia prin poștă sau curier rapid.

  Dacă am discutat la telefon sau am corespondat prin e-mail și amândoi am convenit la aceasta, atunci vă asigur că este cea mai bună soluție. Rezultatele cele mai bune se obțin dacă scanez eu fotografia de prelucrat.

Plata serviciului

După ce văd fotografia eu vă spun un preț. Dacă dvs îl acceptați atunci puteți să mi-o trimiteți cum v-am explicat mai sus.

Eu vă voi trimite contul meu de PFA unde să-mi virați banii. Sau un link unde puteți achita cu cardul.

Lucrez doar cu plata unui avans, respectiv 50% din sumă. Desigur că puteți să mă plătiți și prin ramburs la curier dacă asta doriți. Factorii care influențează prețul serviciului de restaurare/reparare al fotografiilor vechi (sau al scanării de documente) depinde de:

 • volumul de muncă depus, mă refer la timpul destinat serviciului meu;
 • complexitatea serviciului, adică una este să prelucrez digital o imagine veche de 100 de ani și cu totul altceva să scanez un document;
 • caracterul de urgență al prestației.

» Câteva dintre cele mai vechi fotografii din lume și cât valorează ele

SEO Timisoara, administrare si promovare