Fotografia veche diferențe: recondiționare, restaurare, retușare

restaurare fotografie veche
Restaurare și recondiționare fotografie veche...

Fotografiile vechi ar trebui să fie principalul subiect al acestui text. Se cuvine însă să facem o precizare, respectiv că și o fotografie nouă ar putea fi restaurată, recondiționată sau chiar trucată. Retușul este deja ceva frecvent.

Înainte de toate să lămurim definiția fotografiilor vechi sau noi. Care este diferența? Sincer, este un termen relativ. Vechi înseamnă pentru fiecare ceva. Nou este la fel, un termen relativ, totul depinde la ce ne raportăm. Însă, în sensul acestui site, fotografie veche eu numesc ceva comparabil cu vârsta unei generații.

O fotografie veche este în principiu una realizată prin procedeele clasice, respectiv prin intermediul oxidării azotatului de argint. Adică expunerea pe film, obținerea unui negativ iar apoi transpunerea acestuia pe alt negativ. Care, acesta din urmă, este tot un negativ, dar fiind negativul negativului devine pozitiv. Vă place jocul de cuvinte?

Apoi, în tot textul de față, ca de altfel în tot site-ul, eu când mă refer la aceste manopere o fac (aproape) exclusiv având în vedere procedee digitale. 

Definiții ale tipurilor de prelucrare digitală prestate

Restaurarea fotografiilor este de departe cea mai dificilă și mai complexă manoperă. Are drept scop refacerea unei imagini (vechi) din care lipsește ceva. Un chip, o bucățică din fotografie. Sau se poate nu neapărat să lipsească efectiv, ci să fie distrusă. De exemplu, pe fața cuiva este locul unde a fost un cui, o pioneză, o pată de cerneală acoperă obrazul, un ochi, etc.

În general restaurarea fotografiilor vechi se bazează mult pe intuiție. Pe perspicacitate. Dacă, de exemplu, lipsește din fundalul imaginii o turlă de biserică, ea se poate înlocui dintr-o altă imagine. Este aproape un copy-paste.

Lucrurile devin mai complicate dacă lipsește o mână. Dar nu disperate, căci omul este construit din părți simetrice. O mână se poate reconstitui dacă o vedem pe cealaltă. Un ochi, la fel…

fotografie veche restaurata
Pentru reconstiturea feței tinerei din stânga s-a folosit chipul ei din altă fotografie. Altfel, o persoană care nu a cunoscut-o, n-ar fi avut cum să facă restaurarea fotografiei…

Cu adevărat complicat este atunci când mâna nu se vede, când nu știm cum sunt ochii, etc. Imaginea restaurată devine o adevărată încercare. O probă de imaginație. De intuiție amestecată cu îndemânare și cunoștințe tehnice.

Aș putea spune că de foarte multe ori, restaurarea fotografiilor vechi este aproape un fals. Da, dar acest fals trebuie să creeze iluzia realității. Dacă clientul nu-și dă seama de fals, dacă-i place, dacă privitorului obișnuit nici nu-i dă prin cap că avem de-a face cu o mână care în realitate nu a existat în imagine, atunci lucrarea este bună!

Satisfacția mea și a clientului sunt depline.

Recondiționarea fotografiilor vechi

Când vorbim despre recondiționare ar trebui să ne gândim la definiția din dicționar. Adică să refaci ceva pentru a putea fi folosit. Teoretic este o operațiune destul de comodă. În fond, ai toate elementele necesare doar că sunt într-o stare mai proastă. De exemplu, avem o fotografie care a fost îndoită, urma aceasta a pătruns în textura hârtiei și se vede la modul deranjant.

fotografie veche recondiționată
Exemplu de fotografie recondiționată

Fragmentările acestea de strat fotosensibil de pe hârtie sunt cele mai frecvente. La ele mă refer când vorbesc despre recondiționare. Apar ca niște zgârieturi pe suprafața imaginii și sunt inestetice…

Un alt tip de recondiționare ar fi acela când dispar culorile dintr-o fotografie color. Ori când o poză alb-negru se îngălbenește total sau parțial. În principiu, sunt operații de prelucrare digitală care se pot face.

Poze retușate, retuș și retușare. Fotografii măsluite

Aici trebuie făcută o mică introducere. Pozele înseamnă altceva. Însă, în limbajul popular, în vulg, se folosește în loc de fotografie cuvântul poză. Este și bine și rău. Este rău căci sunt două noțiuni distincte, este bine pentru că face diferența între poză și fotografie. Pe cale de consecință fotograful nu este totuna cu pozarul. Acesta din urmă face poze de buletin, iar fotograful face imagini pentru coperți de reviste, pentru expoziții… Sper că ați prins ideea, ironia…

poze retusate
„poze retusate”

Știți cum se făceau retușurile pe vremuri? Erau două metode. Una direct pe negativ, cu un fel de cerneală roșie care acoperea zona mai puțin densă de pe un film fotografic. Astfel, pe hârtie aceea devenea mai luminoasă. Cealaltă metodă era mai fină. Cu un creion se accentuau sprâncenele, genele de pe un portret. Era o operație delicată.

De fapt ambele operațiuni de retușare descrise mai sus erau în sinea lor niște manopere care luau timp și trebuia „să ai mână” pentru așa ceva.

Astăzi, retușarea se poate face mult mai elegant, mai variat și mai ușor prin prelucrarea digitală. Imaginea este scanată și sunt accentuate anumite părți ale ei. Sunt eliminate altele, se scot coșurile și ridurile. Retușul unei imagini a devenit un fel de trucaj. De fapt, chiar asta și este, un trucaj. O imagine în format digital, înainte de a deveni fotografie de copertă trece printr-un laborator de tip „photoshop”.Trucaj înseamnă și să ne uităm la o fotografie cu Lady Gaga. Niciodată nu știm dacă e machiaj sau photoshop sau amândouă deopotrivă.

Trucajul domestic

Am numit astfel anumite tipuri de prelucrare digitală a imaginilor. Vă dau câteva exemple. Dintr-o fotografie veche trebuia extras chipul unui om pentru a i se face o imagine pe ceramică pentru mormânt. Este un trucaj.

Alt tip de prelucrări sunt acelea în care, de exemplu, se dorește soaterea unei persoane dintr-un cadru. Trucaj fotografic în toată regula.

retus trucaj foto digital
Un trucaj nevinovat. Mireasa și-a dorit foarte mult această fotografie, dar singură! A fost scoasă fata cu rochie albastră…

Am avut de făcut odată o lucrare la un complex turistic. O piscină trebuia să fie vedeta complexului. Doar că nu era apă în ea. Se făceau reparații sau încă nu s-a deschis sezonul, nu mai țin minte. Evident, am luat apă dintr-o altă fotografie și am pus-o în piscină.

trucaj fotografic
Trucaj fotografic sau cum se umple o piscină…

Cam astea ar fi, în mare, tipurile de lucrări pe care le execut. Mai sunt și altele, de mai mică importanță desigur. Sau care nu au pondere ori le-am uitat….