Întrebări frecvente, răspunsuri scurte…

restaurare fotografii vechi
Restaurare fotografii vechi, intrebari frecvente

Redau mai jos cele mai importante întrebări care mi s-au pus despre restaurarea unei fotografii vechi. Dau și explicațiile de rigoare. În caz că nu găsiți un răspuns apropiat de nedumerirea dvs. vă rog să folosiți una din metodele de contact: telefon, SMS, mesaj pe Whatsapp sau Facebook. Prefer Whatsapp…

Cât se mari se pot face fotografiile?

Este una dintre cele mai frecvente întrebări.

Ca să știți cât de mult se poate mări o fotografie veche înmulțiți latura ei cu 1.3. Deci dacă aveți o fotografie de mărimea 10×15 cm, ea va fi maxim de 13x19cm. Vreau să spun că ea se va vedea cam la aceeași calitate cu cea originală.

Oamenii mă întreabă adeseori dacă pot face un tablou după o fotografie de mărimea unei poze de buletin. Răspunsul meu este că nu se poate, nu pentru că nu vreau, ci pentru că nu iese bine. Nu se poate decât teoretic.

În realitate, atunci când se mărește prea mult o imagine se văd toți pixelii, apare senzația aceea de pătrate. Este ca și cum după un film vechi vrei să faci un poster. Se vede granulația peliculei, puncte mari.

» Mai multe despre cât de mult se poate mări o fotografie veche

» Photo repair and restoration

Cum aflu dacă se poate restaura o fotografie?

Ar trebui să știți că nu sunt vrăjitor. Adică nu pot face chiar orice. Ca să știți dacă vă pot face acest serviciu vă rog să fotografiați cu telefonul mobil ceea ce vreți să restaurați. Trimiteți pe whatsapp de exemplu și eu vă voi da un răspuns. Timpul în care vă trimit confirmarea (sau refuzul) de a prelua lucrarea este de cel mult o zi lucrătoare.

Cât costă un serviciu de restaurare fotografii vechi?

Pentru a afla cât costă serviciul meu, dacă îl pot face, vă rog să procedați ca mai sus. Adică trimiteți imaginea pe whatsapp ca să o văd. Pe baza experienței mele vă voi da un preț. Așa, fără să văd despre ce e vorba, nu pot să dau niciun preț…

Ca ordin de mărime, restaurarea unei fotografii poate presupune o manoperă de la 200 de lei la 1000. Pentru unii dintre dvs e mult pentru alții este un preț corect. 

Când vorbim despre prețuri intrăm pe un teritoriu minat. Nimeni nu vrea să dea banii din mână, niciodată și niciunde! La fel, nimeni nu vrea să lucreze pe gratis sau să nu se merite munca. Tocmai de aceea serviciile de restaurare fotografii vechi sunt sub imperiul subiectivismului. Vi se pare că e mult sau puțin în funcție de situația dvs materială. Eu îmi fac prețurile în funcție de cât muncesc la fiecare fotografie pe care o am de restaurat.

Cum îmi trimiteți fotografia pe care doriți să o restaurați?

Sunt două metode. Una ar fi să o scanați dvs și să mi-o trimiteți prin e-mail, alta este să mi-o trimiteți prin poștă. Voi spune câteva cuvinte despre fiecare.

Scanarea fotografiei

Scanarea mi s-ar părea soluția cea mai elegantă. Scanați fotografia veche la o rezoluție de minim 600 dpi și mi-o trimiteți prin e-mail. Există un singur mare inconvenient la această metodă: lipsa aparaturii! Adică a unui scanner performant.

scanner fotografii vechi
Scanner pentru fotografii obisnuite si documente uzuale, multifunctionala, imprimanta…

Multifuncționalele acestea de birou, care au și scanner și imprimantă și copiator… nu sunt adecvate unei astfel de operații. Sunt în general scule care trebuie să răspundă la cât mai multe necesități, sunt făcute ca să fie cât mai ieftine.

Apoi, dezavantajul sculelor ieftine este că nu scanează optic la rezoluția de 600 dpi ci prin interpolare. Sunt două lucruri total diferite. Scanarea optică se bazează pe calitățile sistemului transparent, a lentilei, a platoului…

» Scannere Brother – V-am dat acest link tocmai ca să puteți observa câte tipuri de scannere și multifuncționale există la un singur producător. Și încă Brother este dintre cei mari și buni. Există scule pentru acasă, pentru afaceri mici, mari… care sunt mai bune la imprimare, la scanare, care sunt mai economice… Or, de cele mai multe ori, dvs nu aveți un scanner profesional. Sau de o calitate bună, termenul de profesional este și el relativ… 

Trimiterea pin poștă

Este metoda care-mi convine cel mai mult. Asta pentru că primesc fotografia, o scanez așa cum trebuie și vi-o returnez tot prin poștă. Dezavantajul este că durează puțin mai mult. mai ales la cum funcționează poșta în România, când să trimiți o fotografie veche este ca și cum ai livra un transport de 10 tone…

Cele mai bune rezultate se obțin prin primirea-recepția fotografiei prin poștă/curier rapid.