Diferența dintre Adrian Năstase și Anders Breivik

Nu sunt un fan al lui Adrian Năstase, recunosc asta încă de la început. Încerc totuși să fiu obiectiv în poziția mea față de situația lui, respectiv aceea de „pușcăriaș”, cum îl alintă dușmanii lui politici! Deși, la urma urmei, dacă tot se spune despre un tip care zace prin pârnaie că este „pușcăriaș” și ni se tot dă peste nas că politicienii nu sunt deasupra legii, păi… în definitiv asta și este fostul prim-ministru! (Am răsfoit puțin blogul lui Năstase și am remarcat cât a fost de indispus că Elena Udrea i-a zis „pușcăriaș”! Sic!)

Ca să vedeți unde vreau să ajung, o să încep a vă spune că în urmă cu vreo trei ani zăceam la o cafea în biroul fostului comandant de la pușcăria din strada Popa Șapcă din Timișoara, împreună cu un amic, respectiv Marius Ghilezan, căruia i-am luat atunci un interviu trăznit rău de tot. În fine, ideea este că, printre altele, fostul comandant (spun fost pentru că între timp a devenit marele șef peste penitenciarele din toată țara, iar după aia l-au mazilit pentru că a fluierat în biserică, mă rog, nu comentez pentru că așa este în politica de zi cu zi!) ne povestea cum se fac percheziții prin celule, să nu aibe arestații, pușcăriașii, studenții, spuneți cum vreți, telefoane mobile la ei. Cum îi caută peste tot, cum unii dețin doar cartela și alții telefon pentru că e mai ușor de ascuns etc. Toată zarva asta se făcea pentru a nu comunica nimic cu exteriorul! Păi da, să simtă că sunt la pușcărie, că sunt privați de libertate!

Citisem mai acum vreo două săptămâni că ucigașul acela din Norvegia, Breivik, se plângea că administrația închisorii nu-l lasă să se conecteze la internet! Adică are calculator, dar fără conexiune cu exteriorul, probabil din ideea de a nu-și răspândi ideile lui stupide de criminal, xenofobe și ce-o mai fi având prin cap, cred că nu prea multe. Deci, până aici mi se pare logic să nu-i lase să comunice, hai, să se uite la un meci de fotbal mai treacă meargă (din punctul meu de vedere le-aș arăta Steaua-Stuttgart până se satură de sport!), la o emisiune folclorică de-a Mărioarei Murărescu, chiar și la tembelii de trăzniți în NATO le-aș da voie! Dar să scrie un blog, asta nu mi se pare ok!

Ce am eu cu blogul lui Năstase, căci aici veau să ajung!? Simplu, o pedeapsă din asta de stat la pușcărie pentru corupție se dă și cu interzicerea unor drepturi, să nu ocupi o funcție publică, să nu ai dreptul de a alege, să fii ales, eu mai știu, că nu mai țin minte acum, pe loc, din cap și nici n-am chef să citesc pe net! Esențial este că omul Năstase nu mai are voie să facă pe grozavul în vreo demnitate. Dar, în schimb, văd că el comunică toată ziua pe blog, scrie editoriale prin gazetele lui Felix și alte chestii care nu cadrează cu sentimentul de pușcărie, de izolare, de pedeapsă…

Faptul mi se pare ciudat, căci de acolo de la mititica el dă de fapt indicații simpatizanților săi, le spune ce și cum să facă iar mie asta mi se pare nedrept, chiar dacă mă luați acum cu drepturile omului! Mi se pare nefirească ipoteza că un om din pușcărie poate să influențeze niște alegeri, să-mi vină mie niște coțofene și să-mi spună din câte straturi este format spiritul uman, ce este bine pentru mine și ce este rău. Adrian Năstase, din celula lui (probabil de lux) își propagă crezul politic fără nicio opreliște. Nu accept ideea, și încerc să uit de faptul că acum câțiva ani Năstase ne invita să-i numărăm ouăle. De ce, dacă n-are voie să ocupe o demnitate publică, poate să facă politică de după gratii?

L-am auzit azi pe fostul sau actualul, habar n-am ce grad mai are, conducător juridic al PRM-ului, avocatul Lucian Bolcaș, la o emisiune, spunând că dacă muncește într-o activitate educativă, ceva care să arate că se îndreaptă (nu de spate, despre purtare vorbesc!), că regretă faptele comise, chiar și o chestie de hămăleală jurnalistică la ziarul închisorii, orice întemnițat are dreptul la o reducere de pedeapsă. Ok, dar ce face Năstase acum, acest eminent blogger al României, depășește orice activitate în cadrul închisorii. De fapt el nu doar că-și reduce pedeapsa prin munca la blogul lui, ci își răspândește ideile, ori până una alta a fost condamnat pentru fapte de corupție! De ce pe el îl lasă și pe nenorociții ăia care au furat din mașini și stau la Popa Șapcă nu? Și tot așa, prin analogie, de ce să nu-l lase și pe Breivik să-și facă blog?! Căci, în definitiv, și norvegianul criminal în masă tot pușcăriaș este! Asta mă intrigă pe mine acum, când toată lumea vorbește despre motivarea judecătorilor în decizia de condamnare a lui „Adi-patru-case”…

Prin mediul academic de la Popa Șapcă, și nu numai, în toate aceste facultăți circulă un fel de butadă, conform căreia pe orice deținut ai întreba, el îți va spune că de fapt este nevinovat! Că s-a făcut o eroare. Desigur că asta ne răspunde și Adrian Năstase, deși nu-l întreabă nimeni!

Eu, dacă aș fi ministrul justiției, în cazul lui Adrian Năstase aș… Stop! Mă opresc aici, pe moment am uitat cine este ministrul justiției, că de fapt capul justiției se urcă fără grețuri în mașina lui Adrian Năstase, sau a lui fiu-său, tot un drac, ce naște din pisică șoarece mănâncă!