Cum se gâdilă un primar. Ca să te bage-n seamă…

blog timisoara remetea mare
Gunoaiele de langa trecerea la nivel calea ferata de langa Remetea Mare au stat la marginea drumului două luni până au fost ridicate

Orice autoritate sau instituție publică este obligată să răspundă cetățeanului la cererea, sesizarea, propunerea sau petiția făcută de acesta. Indiferent ce sens are acest răspuns, indiferent de modul de soluționare previzibil, mă rog, pe scurt, autoritatea trebuie să-ți dea un răspuns. Temeiul legal este dat de OG 27 din 2002 privind modul de soluționare a petițiilor și Legea 233/2002 pentru aprobarea acestei ordonanțe.

Condițiile care trebuie îndeplinite se referă în principal la forma petiției și la termenul de soluționare al acesteia. Nu voi detalia în termeni juridici ci voi spune clar că dacă, de exemplu, te adresezi cu o cerere primarului, atunci acesta trebuie să-ți răspundă în termen de 30 de zile. Indiferent cum ar fi acest răspuns, că e albă, neagră sau albastră, dar cetățeanul trebuie respectat. Trebuie spus că legiuitorul nu face distincție între petiționari, așa cum nu face între autorități.

Consecința și realitatea celor de mai sus este una singură. Orice justițiabil din România are dreptul să i se răspundă la petiție. Nu există dubii. Și chiar dacă legiuitorul se referă la instituții și autorități publice, practica juridică atestă faptul că prin analogie, entitățile de drept privat se supun și ele acestei reglementări.

Petiție ignorată, care așteaptă răspuns

Ca să rămân în sfera cererilor adresate unui primar, voi exemplifica prin cererea înregistrată cu nr 3590 din 28 iunie 2021. Prin aceasta solicitam informații despre felul în care vede Primăria Remetea Mare sistematizarea unei porțiuni din localitatea aparținătoare Ianova. Ca să nu existe dubii anexam și o vedere din satelit.

Cererea se referea la realizarea unui drum de acces la proprietate, la  montarea unor becuri într-o anumită zonă, erau chestiuni care țineau strict de viziuni gospodărești. Că soluționarea lor nu era în sarcina primarului, ci a consiliului local sau a celor de la ENEL sau a Fabricii de bere din Timișoara sau orice altă variantă de răspuns, aceasta este deja o cu totul altă problemă. Primarul, autoritate supusă legislației pomenită la începutul textului, trebuia să transmită petiționarului ceva de genul  „nene, mai scutește-mă, aia nu e treaba mea”, dacă asta considera de cuviință. Sau, mai probabil și de dorit să spună „da, asta așa și asta așa, vă vom ajuta să se monteze becuri pe strada dvs.!”

Nimic din toate acestea nu s-au întâmplat.

Am cumpărat din 2017 un teren în Ianova și la frontul stradal sunt trei stâlpi de electricitate dar pe niciunul nu este un singur bec măcar. Între accesul la terenul meu și drum este o distanță de aproximativ 25 de metri pe care dacă plouă nu se poate intra din cauza noroiului. Pe terenul viran din fața proprietății se obișnuiește să se arunce gunoaie. Practic ar trebui să stau de veghe să văd cine aruncă. Nu mai vorbesc de grădinile pline de ambrozie…

Am adus aceste lucruri la cunoștința primarului încă din primele luni de când am devenit de-al locului cum se spune. Deși, (încă) nu locuiesc cu acte în comuna Remetea Mare. Primarul Ilie Golubov a venit o dată și la fața locului, a văzut că da, nu e mare lucru cu drumul, mai ales că în comună se lucrează la asta. Nu e mare lucru să tragă o bretea de 25 de metri. Și a mai văzut că este albastrul cerul, e liniște și bate vântul.

Singurul ajutor primit a fost că am primit prin e-mail „Regulamentul de Ordine și Gospodărire al comunei Remetea Mare”. Unde scrie ce pățește cine aruncă gunoaie pe aiurea, că îl prinde și-l fierbe în ulei iar cine nu-și curăță grădina de ambrozie va fi legat la stâlpul infamiei.

Repet, în toată comuna s-au realizat și se realizează lucrări de lărgire a drumului, de asfaltare, de primenire, așa cum este și normal să se întâmple. Dar, la proprietatea mea… nu!

Ba, mai mult, primarul Ilie Golubov, verbal, nu a spus niciodată că nu e logic și normal ce vreau. Dar atât. E cerul senin, bate vântul și e frumos la țară!

Probabil este nevoie de ajutoare

În mod evident, mi-am pus întrebarea dacă aș putea veni în întâmpinarea primarului. Să-l ajut cu ceva. Știți cum e, poate colaborarea se întărește dacă omul vede că-mi dau și eu silința pentru binele comunei. Poate așteaptă să vadă dacă mă implic în treburile comunității.

Și mă implic. Fiind fost ziarist, cu 25 de ani de presă scrisă, cam știu cum merg treburile…

» Citește și „Omul de bencec și rivalitatea cu râmețeanul