Guvernul face pipi pe noi; normal, nu exceptional…

foto evz
foto evz

De câteva zile mă oxidează ideea de a scrie despre efectul recentelor inundații din județul Galați. Păi da, pentru că este un exemplu tipic de cum bagă laba guvernul în buzunarul meu, al tău și al nostru. Am auzit, la radio, cum ministrul Radu Stroe repezit la locul faptei, adică să facă și el o baie de mulțime, a promis ajutoare pentru cei cărora le-au căzut casele (vreo 2350 pînă acum). Și zicea cam așa, că oamenii vor primi despăgubiri de la guvern, indiferent dacă au sau nu asigurări ale locuințelor, căci este o situație excepțională, iar statul trebuie să intervină în situații excepționale, o să ne gândim după aceea ce vom face în această privință! (Chiar așa a spus, că o să vedem și o să ne gândim după, iar asta m-a scos pe mine din sărite, că nu ne putem gândi niciodată înainte, ci doar după!…)

Peste vreo două zile, Victoraș Ponta confirma promisiunea lui Stroe, adăugând așa, ca să pricepem noi cei de jos că el e cu gândul la visteria țării, că vezi Doamne, să nu creadă lumea că guvernul le va da tot timpul oamenilor bani drept despăgubire. Pe dracu, tot timpul va fi așa! Adică vine ploaia, iese puhoiul, cad zidurile și hopa vine guvernul cu bani de cărămizi, de toate cele.

O să spuneți că sunt răutăcios, afurisit și că nu-mi pasă de oameni. Ba, tocmai că-mi pasă!

A fost dată o lege a asigurărilor obligatorii pentru locuințe, nu mai știu numărul ei, doar țin minte că au tot modificat-o și amânat producerea de efecte, adică să dea primăriile amenzi la cine nu se asigură. Păi cum era să te amendeze primarul în an electoral? Cum să facă asta? Dar ce-s nebuni!?

Asigurarea asta obligatorie este vreo 10 euro pe an, iar dacă nu o faci poți fi amendat, poți lua amendă vreo câteva milioane de lei. Ei bine, și pentru că s-au tot jucat cu ea, cu legea, că primarii și-au băgat picioarele în asigurări, numărul asigurărilor a scăzut încontinuu, acum sunt asigurate doar vreo 412 mii locuințe din totalul de 8,5 milioane! Explicația este simplă, de ce să facem asigurări, că tot nu se întâmplă nimic, iar dacă vine apa ne dă statul bani?

Da, musiu Stroe și Victoraș au zis bine, inundația este o situație excepțională. Iar eu le spun că asigurarea pentru asta se face, ca să te despăgubească dintr-o situație excepțională, pentru asta e asigurarea făcută, pentru situații excepționale. Și, după câte am înețeles, la amărâții ăia din Galați, că asta sunt cei cu case de lut, orice ați spune despre mine asta e, ei bine li s-ar fi dat despăgubiri vreo 10.000 de euro. Dacă dădeau 10 euro. E ceva…

Adică pentru asta e asigurarea, pentru situații excepționale, nu doar să apelăm la mila publică!

Vă imaginați deci că milioanele de lei ce se duc acum pe ape vor fi luate din buzunarul nostru, în loc ca pagubele să fie scoase din asigurări.

Și știți ce e mai nasol? Acum, după ce se vor liniști apele, primarii se vor pune pe spatele oamenilor cu biciul să plătească asigurarea, și vor fi struniți de Victoraș Ponta și de ministrul de interne Radu Stroe, cum nu, chiar de ei, că doar e obligatorie, ce mama naibii. Și vor da amenzi și vor încasa și bugetele locale niște bănuți, că acum sunt cam prăduite și nu mai e campanie electorală și e tocmai perioada când îi doare-n fund de toată lumea, cum dealtfel a fost cam tot timpul. Așa că, haideți la amendă oameni buni!