Cât câștigă un blogger. Dar un influencer? Jurnalismul independent

blogger matei bitea
Eu, inainte de e fi blogger. Am pornit drujba in redactie si au fugit toti de langa mine. De atunci scriu cu drujba sub birou...

M-a întrebat odată mama „măi copile dar tu câștigi vreun ban din ce tot scrii tu pe-acolo? Îți iese baremi de câteva pâini!?” Mirarea și curiozitatea mamei ar fi fost poate firești dacă eu eram un puștan care abia deschide ochii în lume. Unul care nu știe ce face, care-și caută drumul spre bogăție sau care vrea doar să se distreze. Nu mai știu foarte exact când m-a întrebat dar eram trecut bine de 40 de ani. Un blogger la 40 de ani e mai greu de găsit. Cu atât mai mult cei peste 50! (Că mi s-a adresat cu copile… așa fac toate mamele cu pruncii lor, indiferent ce vârstă ar avea aceștia…)

Și de-atunci m-au mai întrebat câțiva. Adevărul este că să răspunzi la asta e al naibii de greu. Cred că majorității oamenilor le este dificil să înțeleagă ce face și cum trăiește un blogger. Dacă i-e bine sau nu, dacă e mulțumit sau trist de cât câștigă! Știu că asta vreți să auziți cu toții, câți bani fac din bloguri. Eu sau alții…

Bloggeri, vloggerii, influencerii sunt cam toți la fel. Principiile sunt aceleași, diferă mediul de exprimare.

Despre blog ca sursă de venit. Media independentă

Sincer, nu sunt cerșetor din ce câștig dar nici nabab! Însă nu-i câștig din scrisul pe blog propriu-zis, ci din faptul că mă promovez pe mine. Îmi promovez propriile servicii pe care le ofer, îmi fac un public, am cititorii mei care citindu-mă îmi ridică site-ul, blogul. Prin faptul că mă citesc ei îmi promovează în mod inconștient micul meu business. Hai să nu-i zicem business, căci am mai zis, nu este. Mai degrabă un job bine plătit. La mine. La alții e mai bine sau mai rău.

Blogul ca artă nu aduce bani

Asta vi-o spun eu, care de la începutul anilor 90 trăiesc din scris. Fiind blogger, ca să poți trăi din asta, cred că ți-ar trebui o sclipire de geniu. Adică să scrii iar lumea care te citește să te plătească, să zică da domnule, am citit ceva bun, ia și de la mine niște bănuți! Dar oamenii nu cumpără cărți, deci nu citesc! (Sau citesc doar ce este primit pe gratis, ce este free pe internet. Cât plătești atât primești…) Sau din ce în ce mai puțini…

Citeam un interviu cu Robert Șerban în care mărturisea că scrie pentru el, pentru prieteni. Eh, da, el scrie poezii, nu e blogger. Dar cam aceeași situație este să scrii un blog de proză, de exemplu, nu ai face niciun ban! Opinia mea este că pentru a trăi din scris sau hai să zicem din media, mai ai nevoie de o oală și de o lingură. Să reușești să scrii ce vrea lumea, să ai un simț al naibii de bine dezvoltat ca să scoți bani din reclamă. Din publicitate, din sponsorizări…

Cred că acesta este un aspect atât de dificil de controlat, de verificat și de comparat încât aruncă în aer cam toate speculațiile. Mie mi-a fost frică întotdeauna să fac figuri de-astea, de încasări la negru, de bani pe sub mână, nu știu, pentru mine a fost o spaimă permanentă să mă aibă cineva cu ceva la mână.

Pe unii care trăiesc din jobul acesta de blogger, influencer sau jurnalism independent îi poți verifica. Cel puțin, dacă lucrează sub Patreon și câștigă bani din scris, veniturile lor sunt la vedere. Am spus din scris, pentru că acesta este subiectul de față.

Banii din media independentă

Nu înseamnă că nu există și excepții. În media dacă scrii sau filmezi ce vrea publicul poți face bani. Și ce vor oamenii? Scandal, sex, să se răzbune, înjurături și țipete. Morți, durere, drame în direct. Dacă ești pe nișa asta, da, ai șanse. Acum câți bani… asta e mai greu de spus!

  • Mălin Bot, de exemplu, face vreo 5000 de euro lunar. Este unul dintre cei care-și declară veniturile. Îl cunosc și știu cum lucrează, am fost colegi odată. Dar eu nu aș mai face ce face el, nu mă mai interesează, eu am ajuns la punctul în care prefer să merg să fac fotografii pentru sufletul meu decât să mă iau în bețe cu toți jmecherii. Nu că mi-ar fi frică, dar opinia mea este că suntem un popor jalnic și nu merită să-ți pui pielea-n băț pentru nicio cauză. Știu eu ce știu…
  • Sabin Gherman este reprezentantul omului erudit, el face un job nemaipomenit, mie îmi place. Încearcă să deschidă ochii. Eu zic că nu va reuși, dar e bine că-și păstrează entuziasmul. Din ce se vede din Patreon ar fi cam vreo 1000 de euro lunar. 
  • G4Media sunt printre primii pe care i-am remarcat că fac un jurnalism susținut din donații. Acum, nu știu ce situație financiară au, nici nu e treaba mea, vreau doar să remarc că sunt un grup de ziariști care lucrează bine. Materialele lor parcă sunt mai aerisite, mai eliberate de presiunea politică. Știți cum e? Politicul (românesc) este cel care strică întotdeauna totul.

Cred că ajunge cu exemplele, nu vreau să dau impresia că mă interesează neapărat cât câștigă ei. Am vrut doar să vă dau o idee despre ceea ce înseamnă să câștigi bani dintr-un blog. Adică din scris în mod independent.

Cum ajungi influencer

În primul rând ar trebui să vă spun părerea mea. În România, chestia asta cu influencerii este (așa mi se pare mie) un mare balon de săpun. Este ceva exagerat. Cred că încă nu se poate vorbi de ceva stabil, ceva real. Lumea asta a lor a influencerilor mi s-a părut întotdeauna creată pe minciună. Ca și cum ai umfla o cameră cu pompa de la bicicletă ca să parămai mare. Iar studiul acesta de pe Startup Cafe îmi dă dreptate.

Adică e la fel ca pe Facebook, cu like-urile. Dacă ele se puteau măslui pe Facebook, credeați că în alte rețele de socializare este altfel? Opinia mea este că adevărații influenceri sunt niște oameni mai degrabă cinsitți. Și atât de cinstiți că nici nu câștigă nimic!

Un influencer adevărat, dacă ar vrea, ar putea fi Simona Halep. Da, dacă s-ar apuca de treaba asta ar putea fi. Însă la felul în care-și câștigă ea banii din tenis mă îndoiesc că o va face vreodată.

Pentru studiu, dacă vreți să vedeți cum se monetizează chestia asta vă dau niște linkuri mai jos. Sunt poate niște viziuni mai practice, axate mai mult pe partea tehnică și financiară. Eu v-am oferit doar o viziune… despre mirosul acestui job. Dacă vreți să acceptați părerea mea.

» Bani cu un blog – de la hobby la afacere

» Câți bani poți câștiga în mod real din propriul tău blog

» Tu știi ce este un influencer?