Când chiar și zeii greșesc…

blog de timisoara
Cu cativa euro poti sa cumperi o sigla exact ca a lui Ludovic Orban si fara sa te poata acuza cineva ca esti plagiator. Uneori se merge intr-o directie absurda tocmai de catre niste oameni care artrebui sa fie un etalon pentru societate...

(Pentru a vedea imaginea mărită, cea de sus, despre care se zice că ar fi un plagiat, faceți click aici.)

Există momente în care vezi cum oamenii pe care i-ai stimat până atunci, publicațiile pe care le citeai cu nerăbdare, ia să vedem ce mai zic, în care aveai încredere, tot eșafodul pe care stăteau prin dreapta lor valoare sau pentru că le-ai ridicat tu, ei bine toate se prăbușesc! Îți ies din minte și te gândești să le arunci la gunoi. Să nu-i mai vezi. Sau, mai rău, îți vine să-i scuipi în ochi!

Este ca și atunci când zi de zi îți cumperi câte un corn sau o chiflă de la mereu același brutar și într-o zi afli că de fapt el se pișa în aluatul cu care-ți făcea ție gustarea! Și te întrebi, scârbit, oare ce alte porcării o mai fi făcut brutarul ăsta? Câte mizerii i-ai mai înghițit tu, fără să-ți dai seama că pentru el nu ești decât un ficat experimental? Și de fapt nu-ți mai pasă, nu mai aștepți un răspuns, pentru că tu deja te-ai scârbit! De tot și de toate…

Adevărul este că societatea noastră este atât de bolnavă de minciună și de aroganța prostului, încât orice om normal se gândește măcar o dată în viața lui să plece! Să se ducă unde o vedea cu ochii numai să plece! Cu speranța, iluzorie poate, că în altă parte îi va fi mai bine.

sigla lui Orban comparată cu a marocanilor

Pomul vieții și Ludovic Orban

Marea mea dezamăgire (de acum) este legată de un articol apărut în G4Media în care se spunea că sigla lui Ludovic Orban de la noul său partid este de fapt un plagiat după sigla unei societăți marocane de bucătărie. Ceva de genul. Apoi, se expuneau argumentele unui designer, pe care nu-l cunosc. De obicei plec de la premiza că este o eroare, că s-a înșelat cineva. Însă în momentul actual, când totul se leagă de plagiate, de furtișaguri, de diplome false, de discreditări intenționate, sunt obligat să mă gândesc la detractori.

Păi vă dau un exemplu scurt, pe primarul din Timișoara, este sau nu este de vină, îl pun mereu la punct oameni care habar n-ai cine sunt, de unde sunt, sau vezi că ei locuiesc la mama dracului, că de fapt ei nu au nicio legătură cu orașul acesta. Absolut niciuna. Dar înjură și arată poze cu munți de gunoaie care ar fi din Timișoara. Și aș putea să mai spun multe pe acest subiect, dar nu e cazul.

Minciuna, înjosirea cuiva, dezinformarea sunt toate deja caracteristile unei societăți bolnave până în măduva oaselor. Aș putea spune fără să greșesc prea mult că această boală am putea să o numim pur și simplu românism.

În fine, un domn, un intelectual din București, unul pe care-l stimam, se apucă și face o întreagă teorie a plagiatului, a hoției etc. Evident că are dreptate, să plagiezi este hoție. Îi atrag însă atenția că nu e și acest caz. Și mă categorisește drept idiot. Că sunt membru de partid, etc., etc. Nici nu merită să-i dau numele.

Eroarea provine dintr-o altă eroare (intenționată sau nu) care a ajuns să se rostogolească. Și să se amplifice.

Originea siglei lui Orban

Eu nu sunt membru de partid și de câteva săptămâni mi-am jurat că nici n-o să fiu. Dar ceea ce văd mă îngrozește. Dacă ai o altă părere decât un cap luminat, ești automat idiot. Dacă vezi altfel, nu există loc de discuție! De negociere ca să zic așa.

Cine i-a făcut sigla lui Ludovic Orban a luat imaginea de pe un site de fotografii si grafică de vânzare. Omul a știut ce face. A cumpărat o grafică pe care și-o adaptează propriilor sale interese. Copacul vieții ăsta este o temă atât de larg răspândită, încât nici nu poate cineva să vândă drepturile de autor. În fine, omul a făcut ce trebuia să facă pentru a nu fi în pușca vânătorilor de plagiatori.

Orban sau alții au cumpărat sau au luat la free această grafică. O poate lua oricine fără să poată fi acuzat că plagiază. Eu dacă-mi vând fotografiile pe un astfel de site primesc un comision de câte ori cineva ia imaginea mea. E logic și normal așa ceva. Eu am făcut contract cu site-ul respectiv și așa se produce toată afacerea. Așa au făcut probabil și marocanii ăia. Așa puteți face și dvs., pentru câțiva euro vă puteți obține o grafică asemănătoare cu a lui Ludovic Orban la partid.

Că nu dă dovadă de originalitate? Asta da, absolut de acord. Că e temă prea folosită? O fi, mă doare pe mine capul ce este în mintea lui Orban. Nu sunt membru de partid și nu o să fiu. Dar de aici până la a acuza un om că este plagiator, fără a asculta argumentele, asta mi se pare o măgărie. Toți marii plagiatori ai României au fost dovediți…

Și gata, ajunge, nu mai scriu pe tema asta că mi se face scârbă. Cum ziceam, oameni pe care-i stimam și-au dat arama pe față. Mă gândesc pe ei cine-i plătește!? Că tot e la modă întrebarea. Sau chiar or fi greșit…

PS: Logo-ul acesta atât de banal puteți să-l cumpărați exact de pe ro.despositphotos.com cu tot cu licență, fără să aveți nicio bătaie de cap. Așa cum nici Orban nu are!