Instrumente de bază în web design

web design template

Oricine poate avea un site, oricine poate apela la un web designer ca să i se creeze unul, iar explicația derivă din faptul că business-ul de web design nu mai este afacerea aceea din primii ani de după ’90, atunci când a explodat și internetul și când ne uitam la creatorii de pagini web ca la niște noi demiurgi. Ni se părea că sunt noii artiști, noii rebeli ai lumii, noii creatori, ce mai, ne uitam la ei și le acordam apriori puteri magice!

Crearea și dezvoltarea site-urilor, transformarea lor în ceva tot mai indispensabil pentru internet a făcut ca industria web design-ului să devină un bun de larg consum. Iar când spun asta nu mă refer doar la un produs în sine, pe care oricine și-l poate cumpăra, ci și la ideea că oricine și-l poate face. Adică, așa cum am spus în debutul acestui text, oricine își poate face singur un site, oricine și-l poate administra.

Așadar, dezvoltarea mediului online și a tehnologiei informației au condus la ideea că să creezi un site a devenit o operațiune aproape la fel de banală cu cea a pilotării unui vehicul de mari dimensiuni. Nu e cazul să mai trageți de volan pentru că a apărut servodirecția, nu mai muriți de căldură pentru că acum autoturismele au instalații de climă. Aproximativ la fel stau lucrurile și în web design, oricine poate fi creatorul propriului său site, oricine poate crea și administra o pagină web.

Web design de larg consum, platforme open source

Spuneam mai sus că oricine poate să-și facă un site. Da, așa este, însă și ideea că oricine poate fi propriul său webdesigner comportă niște limite, nuanțe dacă doriți. Nu toți avem aceleași aptitudini, iar dacă suntem în stare să ne citim poșta electronică nu înseamnă că avem și aptitudinea de a înțelege codul sursă al unui e-mail, cum este scris și cum funcționează el.

La drept vorbind nici nu trebuie să știm. Păi tocmai asta este ideea, cu web design-ul bun de larg consum, că dacă vreți și vă dați puțină silință să și știți… aveți șansa să puteți. Un aspect foarte interesant al modernismului societății în care trăim. Cu mențiunea că dacă și știți cum funcționează un limbaj de programare, s-o rupeți puțin, cum se spune, ar fi și mai bine.

Apariția conceptului de „open source” este definitorie pentru ceea ce înseamnă proiectarea și construcția site-urilor, a elementelor de web design si integrarea acestora în mai largul concept de dezvoltare web. Adică, open source, pe românește spus, înseamnă creat de toți și pentru toți. Sau mai explicit: web design pentru larg consum, creare de site-uri cu soft free și template-uri (șabloane) oferite „la liber”.

Desigur, ca peste tot pe internet, în unele situații expresia „open source” se extinde și la soluții „premium”, adică plătite și cu facilități pentru a căror folosință va trebui să plătiți. Dar, important este că dacă vreți să faceți un site și să-l gospodăriți de unul singur nu vă poate împiedica nimeni!

Editoare HTML open source

Editoarele html de tip open source sunt în general destinate celor care au noțiuni de programare sau de design al paginilor web. Rețineți vă rog că în proiectarea, realizarea și administrarea site-urilor, cu cât aveți mai multe noțiuni, cu atât aveți mai multe șanse de a face o treabă mai bună. Cum am spus însă mai sus, chiar dacă nu știți nimic despre crearea unor pagini web, puteți afla absolut totul doar citind manualele de utilizare a acestor tipuri de software, acele așa-numite help-uri.

Cele mai folosite? Acum, în anul de grație 2017 am putea spune că e-n vogă „Aptana” sau „Komodo”. Poate. Eu as recomanda însă ceva mai ușurel, mai adaptat unui public care nu stă toată ziua cu nasu-n cod html, de exemplu „BlueGriffon” sau „SeaMonkey”, dar asta depinde de cât de mult ați dori să intrați în bucătăria asta.

Un alt software special pentru web desgin ar fi cel de la „CoffeeCup”. Cu acesta lucrez și eu. Nu e gratis, nici open source, l-am notat aici pentru că e un soft bun si nici nu e prea scump. Pe vremuri (acum vreo câțiva ani) aveau și o versiune free, acum văd că au lăsat-o mai moale cu gratuitățile. În fine, eu m-am obișnuit cu el și adaptabilitatea este unul din principalele puncte de interes a unui software de acest gen. Felul cum vă veți acomoda va face alegerea.

Platforme CMS; wordpress

Cine crede că voi face un top cu cele mai bune, cele mai gratis, cele mai cele… se înșală! Nici prin cap nu-mi trece să-mi petrec viața studiindu-le și aprofundându-le iar apoi să scriu pe blog care e mai bun…

O platformă CMS este un gen de software care lucrează cu baza de date și în acest fel se creează și administrează un site. Însăși CMS vine de la „content management system”. Aceste aplicații au fost create din nevoia de a se administra mai ușor site-urile și în în general toate proiectele web. Unele sunt chiar foarte vaste și lucrează la ele nenumărați entuziaști, fiind în general accesibile publicului larg.

Printre cele mai utilizate sunt WordPress, Joomla, OpenCart, Drupal și mai sunt câeva…

Opinia mea este că dacă vreți să învățați să vă construiți un site și să îl și actualizați dvs., ceea ce ar fi mai ieftin și v-ar oferi controlul deplin asupra paginilor dvs web, ar trebui să alegeți pe acela care are cele mai multe resurse disponibile, acela pentru care există cele mai multe tutoriale, cel cu care vă acomodați cel mai ușor. În sfârșit vă veți obișnui cu unul și veți observa că puteți face tot ce doriți.

Eu lucrez aproape exclusiv în wordpress. (În afară de paginile web scrise în cod html pur, adică la mână cum se spune.) Am ales wordpress-ul tocmai pentru că la început mi s-a părut a fi platforma cu cea mai multă documetație. Apoi, în timp, am descoperit că este mult mai mult decât am crezut inițial. Cu wordpress poți face cam absolut tot ce vrei. Desigur înă că aceasta este doar opțiunea mea, suntem o țară liberă (sper) și fiecare să facă așa cum crede că e mai convenabil pentru el.

Website builder-ele și făcătoarele online

Mai există o categorie de creatoare de site-uri, mai mult sau mai puțin free. Este vorba despre softuri de genul „Wix”, „Weebly” dar aș include aici și „bloger-ul” celor de la Google…

Ce sunt chestiile astea? În opinia mea sunt niște softuri pentru copii într-ale internetului, un fel de jucărioare. Doar îți deschid gustul, dar dacă nu ești open-mind, când vei trece pe un sistem serios s-ar putea să ai probleme cu deprinderile care ți-au rămas deja, care parcă ți-au intrat în sânge. O să înțelegeți la timpul potrivit despre ce e vorba.

Deocamdată, rețineți că că aceste progrămele sunt un fel de „wizard” care ajută pe oricine vrea să facă un site dar n-are habar de nimic. Programele acestea de web design sunt prezente și pe majoritatea serviciilor de hosting căci, nu-i așa, cine și-ar mai face lua o găzduire de site dacă nu are site? Ori, pentru a atrage clienții să aleagă un anumit serviciu de hosting, unde să ai și e-mail și site, s-au inventat astfel de softuri făcătoare de site-uri. Pe vremuri chiar și „Vodafone” avea așa ceva, nu mai știu acum, cred că au renunțat.

„Website builder-ele” acestea sunt aproape exclusiv online și ca să înțelegeți mai ușor sunt un fel de șabloane, ca și cum ți-ai face o carte de vizită într-un wizard de la Microsoft Office.