Template-ul, rețeta succesului în web design

Editoarele html, software-ul de creare a unui site și de fapt toate instrumentele de web design, realizare, proiectare și mentenanță a unui site, atributele lor de „free” sau „open source”, toate sunt argumente care vor să inducă ideea că oricine este interesat poate fi propriul său webdesigner. Așa și este. Cu puțină bunăvoință, oricine poate avea un website de prezentare, un magazin online sau orice alt business pe internet. Este dacă vreți un fel de revoluție asemănătoare cu geniala idee a lui Ford din America începutului de secol XX, aceea de a face automobile pe bandă rulantă.

În web design, ideea lui Ford de producție pe bandă rulantă se regăsește în utilizarea șabloanelor, adică a template-urilor, skin-urilor și orice altă denumire. Lucrurile sunt simple: aveți un web editor, luați un șablon și ați făcut un site. Se rafinează astfel și un criteriu esențial într-o astfel de lucrare, respectiv prețul. Toată lumea vrea un preț mic. Și ce folos ar avea ca de fiecare dată când se face un site nou, acesta să fie proiectat de la început? Pentru eliminarea costurilor cu munca repetitivă se folosesc template-urile.

Dacă vrem să ne facem un site și acceptăm ideea de web design ca bun de larg consum, ni se va aprinde la un moment dat beculețul cu globalizarea, vorbăria că toate lucrurile sunt la fel, că nu are sens să mai faci nimic că tot nu iese ceva deosebit și dacă nu suntem atenți intrăm în depresie. Vom ajunge mai devreme sau mai târziu la chestiunea individualizării. Căci ce haz ar avea să cumpărați sau să comandați un site dacă acesta este la fel cu al vecinului, la fel cu al concurenței, cu al unuia din orașul vecin care vinde aceleași lucruri ca și dvs.!? Toate aceste întrebări v-ar putea determina să vedeți viața doar în tonuri de gri.

Paradoxal, combinația dintre o chestiune esențială în web design, respectiv prețul de realizare al unui site și capacitatea acestuia de a ieși în evidență se realizează prin personalizare și conținut, idei despre care voi vorbi totuși în altă parte, altfel va ieși o varză imensă din tot ce scriu eu aici. Așadar, poți folosi instrumente ieftine sau gratuite, șabloane ieftine și banale și totuși să fii cel mai bun. Cum? Dacă mă urmăriți veți înțelege și cum se face magia asta…

Template-uri de wordpress

Deci, vreți să vă construiți primul site și nu știți cum să începeți. Dacă înainte de a vă apuca efectiv de crearea site-ului știați exact cum va fi strălucitul dvs web design (nu vă iau peste picior, credeți-mă) odată ce chiar vreți să vă apucați de treabă nu știți ce să faceți, cum să începeți. Este sindromul foii albe, orice creator are acest sentiment de neputință, la scriitori este cel mai evident, se uită ca tâmpii la foaia albă, apoi după ce-și aprind o șigară, beau o cafea și visează jumătate de zi se apucă în sfârșit de lucru și nu-i mai poți opri până târziu în noapte.

La fel este și în web design, de ce n-ar fi această îndeletnicire un fel de artă, căci în fond tot o creație iese!? Vom răspunde altădată. Sfatul meu este ca dacă v-ați făcut deja schița site-ului, planul lui, mă refer la conținutul paginilor în sens că știți ce vreți să fie în fiecare, atunci uitați-vă pe site-uri cu template-uri de wordpress. Dacă vreți să mă ascultați pe mine, mergeți la site-ul WordPress.org și dați o căutare după free theme și vor ieșila iveală o mulțime. Sau alegeți una premium, dacă vreți să fiți siguri că veți beneficia de toate funcționalitățile.

Eu vă recomand site-ul „ThemeZee” al unui programator neamț pe nume Thomas… și are câteva teme foarte bune pentru a învăța pe ele. Nu numai să învățați, temele sunt chiar ok pentru diverse scopuri. Eu și acum lucrez pe ele, pe cele free pe care mi le modific după cum îmi place.
După ce veți instala wordpress-ul o să vedeți că de fapt totul este o chestiune atât de simplă, încât vă întrebați de ce n-ați descoperit-o mai demult!? Probabil nu era timpul.

După instalearea temei veți vedea că de fapt există o infinitate de teme, șabloane, modele de site-uri astfel că o să fiți de-a dreptul încântat. Acesta este și avantajul de a avea un site cu design-ul făcut (de alții) în wordpress, anume acela că odată ce v-ați plictisit de cum arată paginile dvs web, din câteva clickuri instalați o temă nouă și alungați depresia. Aveți alt site, de fapt e același conținut doar că arată altfel.

Șabloane „responsive” de html

În primul rând, ce înseamnă „responsive”? Cuvântul acesta a apărut în lumea web designerilor odată cu invazia telefoanelor inteligente. Se referă la un principiu de web design adaptabil pentru orice ecran, adică pe orice ați viziona un site să aveți acces la toate informațiile lui. Niște pagini web create în stil „responsive” nu înseamnă că vor arăta la fel de pe orice rezoluție a ecranului veți naviga pe site. Nu, înseamnă doar că site-ul, design-ul paginilor se va mula astfel încât să fie ușor de vizionat, chiar dacă un element „curge” mai la stânga sau dreapta, în principiu e cam la fel…

Am spus mai sus și în alte articole că un site în wordpress este elegant, simplu, ușor de făcut și ieftin. De ce mai vorbesc acum de site-uri în html? Pentru că acestea sunt și mai simple, și mai elegante și mai ieftine și mai ales rapide! Un site făcut în html va fi de cele mai multe ori mai rapid.

Site-urile în html, acestea la care mă refer aici, la șabloane, au însă un mare dezavantaj: dacă vreți să le adaptați, să le modificați, să le editați conșinutul… trebuie să știți ceva cod! Nu foarte mult dar tot trebuie…

Puteți vedea în „HTML5 UP” câteva modele. Opinia mea este că sunt foarte interesante și drăguțe. Dacă nu sunteți mulțumiți, explorați mai departe, dați un search după „free html template”!

În loc de concluzie

Șabloanele (template) sunt o mină de aur. Dacă sunteți cât de cât îndemânatec la manevrarea și modificarea lor, nu va trebui să cheltuiți prea mult cu realizarea unui site. Veți observa că totul se reduce la adaptare. Creația în sine lăsați-o pentru conținutul site-ului, veți fi mai câștigați.