Arta suprarealistă a lui Victor Brauner; Pompidou via Timișoara

afis expozitie victor brauner la MNAR Timisoara
Afisul expozitiei „Victor Brauner - inventii si magie” de la Timisoara 2023
buton share Facebook       buton share Facebook

O expoziție temporară de artă suprarealistă poate fi văzută la Timișoara, într-o galerie a Muzeului Național de Artă. Victor Brauner, pictor, sculptor și poet evreu s-a născut la Piatra Neamț. O parte din lucrările lui, respectiv caiete, fotografii, schițe au fost aduse de la Centrul Pompidou. Expoziția de artă se înscrie în calendarul Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023. 

Cine este Victor Brauner?

S-ar putea spune că este încă unul din românii care au cunoscut gloria în altă țară. Născut pe teritoriul României, în 1903, a murit la Paris în 1966. A lăsat în urmă o colecție de artă importantă și valoroasă din moment ce acum se află în prestigiosul centru francez. Galeria de artă de la Muzeul din Timișoara prezintă publicului de fapt un necunoscut, căci de numele lui Victor Brauner nu s-a prea auzit în România.

Victor Brauner foto din expozitia de la MNA Timisoara
Victor Brauner (aprox 1933) foto din expozitia de la MNA Timisoara

Victor Brauner este de fapt un autodidact, el s-a înscris la Școala de Arte Frumoase din București, dar a fost exmatriculat. Respingea academismul și picta de o manieră prea nonconformistă.

De ce este cvasinecunoscut aici? Din varii motive, unul probabil că fiind suprarealist cu activitate în Occidentul decadent și pe deasupra și cu origini evreiești, a displăcut regimului comunist. Am putea spune și că Brauner, cunoscându-se cu Brâncuși și învățând de la acesta tehnica fotografiei, i-a preluat întrucâtva karma respingerii valorii lui în țara natală. Și se bucură acum de apreciere…

Absența lui Victor Brauner din „conștiința valorilor românești” de dinainte de 89 mai este ciudată dintr-un anumit punct de vedere. Victor Brauner plecase la Paris în 1930 dar se întoarce la București pentru un timp în 1935. Aici, prin arta lui încerca să ridiculizeze fascismul și antisemitismul. A fost un apropiat al partidului comunist, cel din ilegalitate. În fine, se reîntoarce la Paris în 1938, unde va cunoaște adevărata glorie.

Date despre viața lui, despre cronologia expozițiilor pe care le-a avut puteți afla din Wikipedia. Sau de pe alte site-uri care se străduiesc să se copieze unele pe altele. Eu voi încerca să-mi redau impresiile, să vă spun ce pictează.

Pictura lui Victor Brauner, o galerie de artă nonconformistă

Pictura suprarealistă a lui Brauner este dominată de obsesia ochiului. Este ceva remarcabil, pictează ochiul, formele lui, diferite ipostaze și metafore. În 1931 își pictează un autoportret care va face senzație. Se pictează cu un ochi enucleat! Este o premoniție nemaipomenită despre propria sa enucleare, un accident stupid prin care își va pierde ochiul.

pictor Victor Brauner
Victor Brauner; sursa foto Wikipedia

În 1938 Brauner va interveni în cearta dintre doi prieteni de-ai săi, o ceartă dintr-un local în care niște cioburi de sticlă spartă îi vor provoca pierderea unui ochi.

Ochiul este de fapt o temă plină de simboluri, vom putea observa în picturile lui inclusiv cum din ochi ies coarne. Din ochi ies mâini, instrumente, în loc de ochi avem flori. Ochiul este predominant.

Animalele sunt de asemenea o temă favorită. Prin ele se exteriorizează. Fiecărui animal îi corespunde o simbolistică. Victor Brauner folosește animalul pentru a transmite un sentiment, o stare. Animalul favorit al pictorului este câinele, căci acesta reprezintă libertatea, explorarea, un anumit vagabondaj. Pisica este o tăcută, o supraveghetoare nocturnă, te studiază, se gândește, te miroase și niciodată nu o stăpânești. Peștii sunt joaca și viața, dragostea și drama. Iar șarpele este singurul animal care se află în contact permanent cu pământul. Pe șarpe îl invidiem, îl respectăm, îl admirăm și ne temem de el.

Experiment și suprarealism. Nonconformism în stare pură

Victor Brauner povestea într-un interviu realizat în anii 60 că pentru el fiecare lucrare este dominată de fetișism. Că el de fapt își făcea lucrările pentru sine, pentru a-l proteja de răul exterior. Pentru a-i aduce norocul sau magia. Cred că așa fac toți artiștii adevărați; „acum fac o pcitură pentru mine, scriu o poezie și pentru sufletul meu…” Ați înțeles ce-am vrut să spun…

O parte din desene erau extraordinare din punctul de vedere al tehnicii folosite. de exemplu, cum separa albul de negru? Desena cu o bucată de parafină un chip stilizat pe o foaie de hârtie. Apoi, cu pensula acoperea cu cerneală neagră. Bineînțeles că acolo unde era parafină nu se prindea cerneala. Albul iesea la suprafață.

Un pictor remarcabil. Merită să-i vedeți lucrările. Atâtea câte sunt și atât timp cât mai este deschisă expoziția lui de la Muzeul de Artă din Timișoara.

Despre expoziția de la Timișoara

Expoziția „Victor Brauner: Invenții și magie” poate fi văzută în perioada 17 februarie – 28 mai.

A fost organizată de către Muzeul Național de Artă Timișoara, Centre Pompidou din Paris, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România, fiind finanțată de către Consiliul Județean Timiș. Curator este Camille Morando, responsabil cu informarea și cercetarea colecțiilor moderne la MNAM-CCI/Centre Pompidou.

Lucrările expuse la Timișoara provin de la:

  • Centre Pompidou din Paris, cele mai multe, peste jumătate;
  • Musée d’art moderne et contemporain–Saint-Étienne Métropole;
  • Musée Cantini din Marsilia sau Muzeul Național de Artă București;
  • Muzeul Național de Artă București;
  • Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea;
  • Muzeul Țării Crișurilor;
  • Muzeul de Artă Vizuală Galaţi.

Galerie

SEO Timisoara, administrare si promovare
Despre mateibit Articolele 190
Fost ziarist, acum sunt blogger. Locuiesc in Timișoara și mă ocup de site-uri. În afară de a scrie pe bloguri și de a face fotografii mă ocup de conținutul site-urilor. De SEO, de promovare, de web design de administrarea acestora. Se mai numește și creator de conținut