administrare si web design

Web design, creare si realizare site

Publicat pe Publicat în web design

Servicii de web design de la zero cum se spune, iar din rândurile de mai jos veți putea afla principalele „amănunte” pe care trebuie să le știți atunci când vreți să vă înființați un site. Voi expune primii pași pe care va trebui să-i faceți și ce să știți, ce să cereți și cum să alegeți un webdesigner. Vă ofer consultanță pentru achiziția numelui de domeniu, asigurarea serviciului de hosting și realizarea efectivă a site-ului.

Stilul meu de lucru este bazat pe platforma de wordpress sau html pur, adică o platformă CMS și website-uri ce conțin pagini clasice de html. În principal lucrez pe bază de șabloane, consider că pentru mine a face web design nu trebuie să fie ca și cum m-aș strădui să inventez din nou roata. Nu este cazul, ar fi pierdere de vreme. Prefer platforma de wordpress și template-urile acesteia sau template-uri de website realizate in html. De ce aceste lucruri puteți afla din „Template-ul, rețeta succesului în web design”.

Alegerea și achiziția numelui de domeniu

În primul rând, bănuiți, va trebui să vă alegeți un nume de domeniu, elementul principal a ceea ce va fi „adresa de url” a site-ului dvs, adică acea „Uniform Resource Locator” care vă identifică pe acest Pământ. Până la partea de web design mai aveți ceva de lucru, ba aș spune că foarte mult. Numele de domeniu este ca o semnătură, seamănă puțin cu un nume de firmă cumpărat de la registrul comerțului. Adică este unic.

Sfatul meu este să vă închipuiți un nume de domeniu ușor de ținut minte. Și să nu vă gândiți neapărat la a introduce în numele de domeniu un cuvânt cheie, așa cum vă sugerează mulți dintre cei care se ocupă de web design. Dacă vindeți pantofi, nu înseamnă că un principiu la alegerea numelui de domeniu să fie ceva de genul pantoful-roșu. Vreau să spun că site-ul dvs nu va avea mai mult succes dacă se va numi astfel, iar partea de lucru care-i revine unui webdesigner nu se schimbă cu nimic dacă aveți un astfel de nume. Vă sugerez să vă gândiți la un nume de domeniu care se poate dicta ușor la telefon.

Să presupunem că aveți un nume de domeniu ceva de genul „web-design-thess-company”! Apoi, închipuiți-vă că-l dictați unui posibil client la telefon! O să înțelegeți, cu siguranță, despre ce este vorba, despre ce înseamnă să pierzi un client care nu a înțeles adresa, cratima, câți de „s” și un „h”. Cu totul altceva ar fi fost „webdesign-alina”! Dau și eu exemple, fac scenarii, nu trebuie să vă luați după mine…

Hosting

Ca să facem o scurtă definiție, serviciile de hosting asigură existența site-ului dvs. Pentru înțelegere, un site este un ansamblu de fișiere ce conțin texte, fotografii, clipuri video, formulare, etc. Legătura dintre aceste fișeiere se face prin acea manoperă care se numește web desing. Pentru a fi vizibile trebuie să le arătați celor interesați. Ori pentru a vă expune website-ul publicului aveți două mari posibilități: prima este chemați oamenii la dvs acasă sau la birou, pe calculatorul acela pe care aveți site-ul instalat, iar a doua să plasați paginile web pe un server.

Un serviciu de hosting este de fapt un ansamblu de calculatoare, cu niște hard-disk-uri de mare capacitate și foarte robuste (servere), care în schimbul plății unei chirii vă țin site-ul pentru a fi văzut în mediul online. Pe aceste servere se adună e-mailurile dvs, se află de asemenea și diferite alte servicii precum tutoriale de web design sau chiar instrumente ajutătoare pentru a vă crea propriul site, antiviruși, șabloane, formulare, etc..

Desigur că se pot face artificii tehnice, să transformați calculatorul dvs într-un server și oricine să vă poată vedea site-ul de pe acesta. Într-un fel este mai bine, puteți oricând controla ce se întâmplă cu site-ul dvs., asta înseamnă și că veți fi direct răspunzători de nefuncționarea lui. Apoi, astfel, veți avea probleme cu securitatea, ori pentru chiria pe care o plătiți la un serviciu de hosting, părerea mea, nu cred că are rost să vă luptați cu hackerii, să vă protejați în permanență de viruși și să vegheați la buna funcționare tehnică a serverului. Nu cred că merită efortul în schimbul a câtorva dolari pe an.

Eu nu mă ocup cu hostingul, v-am spus mai sus de ce, prefer să mă îngrijesc de web design, de dezvoltarea site-ului, de alte chestiuni care mă interesează în mod direct în legătură propriul meu site. Sau ale altora, cele pe care le administrez.

Web design

Atunci când veți comanda un site, va trebui să aveți în vedere că web design-ul nu este doar acea etapă de pe parcursul înființării unui site care se ocupă cu latura estetică. Web design nu înseamnă doar frumos, ci și funcțional! Trebuie să vă gândiți bine înainte de a începe un site, căci dacă explicați așa cum trebuie designerului, dacă-i spuneți exact ce aveți nevoie, șansele de a primi ceea ce doriți sunt mult mai mari.

Când vă definiți cu ochii minții propria imagine despre site-ul dvs. nu înseamnă că nu vă puteți uita și la alte pagini asemănătoare, care tratează (eventual) aceeași temă. Puteți lua o idee, veți zice „da, o pagină care face asta mi-ar trebui și mie, mi se pare utilă!” Nu înseamnă că trebuie să copiați un alt site.

În ceea ce mă privește, eu rezolv totul (aproape totul) prin platforma de wordpress sau paginile „scrise la mână”, în html, am spus în alte locuri de ce, nu revin acum asupra subiectului.

Concluzie

Fotomat.ro este un loc unde veți regăsi (aproape) toate serviciile de web design și întreținere a unui site. Eu și partenerii mei vom face atât cât putem și cât știm pentru pentru a vă crea un site util, funcțional și care să fie găsit de cine caută informațiile pe care le conține site-ul dvs. Și să arate și cât mai bine, să fie frumos, deci un web design agreabil.